DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 1998/1999 
 
49403 Datamatassisteret kredsløbsanalyse
Engelsk titel: Computer Aided Circuit Analysis

Type: Å, Sprog: E
initiativkursus
Point: 5 point
Tidligere kursus: C4905
Udbydes af: Institut for Informationsteknologi (IT)
Pointspærring: C4905
Faglige forudsætninger: 49101/49108
Vejledende semester: Midt i studiet.
Deltager antal: Max. 50
Undervisningsform: Forelæsning og/eller grupperegning. 4 timers opgaveregning/øvelser.
Evalueringsform: Afløsningsopgave ( bestået/ikke bestået )
Bemærkninger: Grundlæggende kendskab til elektronik, fysik og matematik.
Yderligere oplysninger fås ved at se på internettet: www.it.dtu.dk/~el/49403-mp.htm.
Kontaktperson: Erik Lindberg, IT, bygn. 344, tlf. 4525 3650 Email: el@it.dtu.dk, www:http://www.it.dtu.dk/~el
Kursusmål: At sætte eleven i stand til at analysere lineære/ulineære elektriske kredsløb og generelle fysiske systemer ved hjælp af eksisterende datamatprogrammer samt egne special programmer. Deltagerne skal opnå indsigt i datamatsimulering og færdigheder i modellering og programmering, der sætter ham/hende i stand til (1) at vurdere om det kan betale sig at anvende datamat i en given situation samt (2) at foretage planlægning, udførelse og evaluering af en ønsket analyse.
Kursusindhold: Modellering af elektriske kredsløb og generelle fysiske systemer (ved hjælp af analogimetoden). Analyse af lineære/ulineære elektriske kredsløb og systemer ved hjælp af diverse edb-programmer (f.eks. ANP3, APLAC, ESACAP, HSPICE, NAP2, OPTIMA, PSpice m.fl.). Den "praktiske" anvendelse af programmerne læres ved selvstudium i forbindelse med løsning af opgaver. Brugervejledningerne til programmerne anvendes som håndbøger. Forelæsningsmaterialet er på engelsk. Det består af diverse artikler fra litteraturen samt noter produceret undervejs i samarbejde med deltagerne. En del af materialet hentes på internettet (WWW). Der vil blive mulighed for at fortsætte med individuelle kurser, hvor der opbygges kredsløb i laboratoriet, så man kan sammenligne teoretiske og praktiske resultater.
Forslag til emner, der kan studeres nærmere: Frekvens- og tids-domæne analyse. Bestemmelse af poler og nulpunkter for indgangs- og overførings-funktioner. Oscillatorer. Ulineære kredsløb. kaos. Følsomhedsanalyse. Worst case analyse. Optimering. Systematisk lignings-opstilling og -løsning. Udvidede knudepunktsligninger. Algebraiske ligninger. Differential ligninger. Tyndt besatte matricer. Iterativ løsning. Numerisk integration. Egenværdibestemmelse.