DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 1999/2000 
 
25780 Separationsmetoder for biologiske materialer
Engelsk titel: Separation Methods for Biological Compounds
Sprog: engelsk Point: 5
Type: basiskursus, udbydes under åben uddannelse, kursus på levnedsmiddeluddannelsen
Sprog: engelsk

Tidligere kursus: C2580
Pointspærring: C2580
Vejledende placering: Sidst i studiet.
Undervisningsform: Forelæsninger og øvelser.
Evalueringsform Bedømmelse af skriftlig eks. forudsætter godkendelse af obl. øvelse/opg. Skriftlig eksamen
Karakter: 13-skala
Antal studerende: max. 16

Bemærkninger: Studerende på Levnedsmiddeluddannelsen har fortrinsret. Kurset er åbent for andre studerende i den udstrækning, der er plads.
Kontaktperson: Vibeke Barkholt, bygn. 224, tlf. 4525 2751, email vibeke.barkholt@biocentrum.dtu.dk

Institut: Institut for Biokemi og Ernæring
Studieudvalg: LMU
Kursusmål: At give en grundig teoretisk og praktisk indføring i nyere metoder til separation af biomolekyler, herunder makromolekyler af betydning i levnedsmiddelproduktio, samt isolering og karakterisering af subcellulære membranfraktioner. At give den studerende erfaring i prøveforberedelse samt i kritisk vurdering af de opnåede resultater. At lære den studerende at vurdere og anvende de mest udbredte separationsteknikker og derved sætte den studerende i stand til at foretage et velbegrundet valg blandt eksisterende metoder til en given opgave indenfor levnedsmiddelteknologisk forskning.
Kursusindhold: Teoretisk baggrund for separationsmetoder og detektionssystemer: Gaskromatografi, højtryksvæskekromatografi (HPLC og FPLC), kapillar elektroforese, massespektrometri, elektroforese, immunelektroforese, billedbehandling, aminosyreanalyse, proteinsekventering. Udvikling af separationsmetoder i præparativ, semipræparativ og analytisk skala og løsning af teoretiske opgaver. Prøveforberedelse. Systemer opbygges fra grunden: pakning af søjler, afprøvning og evaluering. Der arbejdes med forskellige kromatografiske matricer: Normal fase-, omvendt fase-, ionbytnings-, affinitets- og gelfiltreringskolonner, som benyttes i såvel isokratisk som gradientelueringssystemer i semipræparativ og analytisk målestok. Optimering af separationsparametre for separation af proteiner, peptider, vitaminer, lipider og membranraktioner fra forskellige vævstyper. Metodernes anvendelighed vurderes i forhold til de biologiske materialers stabilitet.