DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 2000/2001 
 
49143 Introduktion til digitale systemer
Engelsk titel: Fundamentals of digital systems
Sprog: dansk Point: 5
Type: basiskursus
Sprog: dansk

Pointspærring: ingen
Ønskelige forudsætninger: 49142, 49135/49104

Vejledende placering: 3. semester.
Undervisningsform: Forelæsninger, øvelser og afsluttende projektopgave
Evalueringsform Bedømmelse af projektrapport
Karakter: 13-skala
Bemærkninger: Design af digitale systemer er et nyt indledende kursus hovedsagelig for informatik-studerende som er interesseret i eller har brug for kendskab til hardwaresiden af softwareudvikling. Det forudsættes at den studerende har basale kundskaber i programmering, mens der ikke kræves specielle forudsætninger i relation til hardware design.

Kurset udgør sammen med kursus 49144 en sammenhæng der leder den studerende frem mod instituttets vidergående undervisning.
Kontaktperson: Jan Madsen, bygn. 322, tlf. 4525 3751, email jan@imm.dtu.dk, http://www.imm.dtu.dk/~jan
Flemming Stassen, bygn. 322, tlf. 4525 3753, email stassen@imm.dtu.dk, http://www.imm.dtu.dk/~stassen

Kursets netadresse: http://www.it.dtu.dk/c49143
Institut: Institut for Informationsteknologi
Studieudvalg: MIFSU
Kursusmål: At bibringe den studerende en forståelse for samspillet mellem hardware og software i indlejrede systemer, samt en forståelse for moderne design af digitale integrerede systemer ved brug af hardware beskrivende sprog.
Kursusindhold: Integrerede kredsløb er den dominerende teknologi bag informationsteknologi. Idag er denne teknologi så veludviklet at den giver mulighed for at implementere specialiserede elektroniske systemer af meget høj kompleksitet. I design af sådanne systemer er den traditionelle grænse mellem hardware og software udvisket, idet en given funktion kan implementeres som dedikeret hardware, som et program der afvikles på en mikroprocessor, eller som en kombination af dedikeret hardware og software. Hvert valg af implementering giver anledning til forskellige karakteristika, så som beregningshastighed, fleksibilitet, pris, effektforbrug, osv.. For at kunne designe et optimalt system er det derfor vigtigt at kende til begge aspekter, dvs. både hardware og software.

Kurset opdeles i fire dele:
1) Beregningsstrukturer. Herunder delkomponenter for beregning samt deres sammenhæng.
2) Organisering af computeren: beregningsresourcer: kontrol- og data-flow, hukommelse og busser. Eksekvering af beregning, herunder instruktioner og assemblerprogrammering.
3) Dualiteten mellem hardware og software: placering af beregning i henholdsvis hardware og software.
4) Afsluttende projektarbejde, hvor alternative realiseringer af en given beregningsopgave sammenlignes.