DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 2001/2002 
 
27031 Mikrobiologi og fermenteringsteknologi
Engelsk titel: Microbiology and Fermentation Technology
Sprog:  Dansk    Point:  12,5, Ekstern censur.   
Type:  civilkursus, udbydes under åben uddannelse
Skemaplacering:   F5 og juni
Eksamensplacering:   F5-A (jun 07 2002), E5-B (dec 21 2001)
En afløsningsopgave i 13-ugersperioden og en afløsningsopgave i juni
Vejledende placering:  Midt i studiet.
Undervisningsform:  Forelæsninger, gruppeøvelser og laboratorieøvelser
Evalueringsform:  Afløsningsopgave
En afløsningsopgave i 13-ugersperioden og en afløsningsopgave i juni. 4 timers skriftlig prøve efter 13-ugersperioden. Se iøvrigt under BEMÆRKNINGER
Karakter:  13-skala
Faglige forudsætninger:  27000 , 27001, 28120, 36100 (gerne samtidig)
Ønskede forudsætninger:  27021
Pointspærring:  30001
Kursusmål:  At de studerende skal opnå en grundviden indenfor mikrobiel diversitet og tilegne sig et generelt kendskab til de metoder og principper, der har betydning for design af fermenteringsprocesser. De studerende skal kunne opnå forståelse for, hvorledes design af fermenteringsprocesser samspiller med mikrobiel diversitet og molekylærbiologi og kunne anvende denne viden i forbindelse med både industriel produktion og forskning. De studerende skal derudover tilegne sig færdighed i eksperimentelt bioteknologisk arbejde indenfor mikrobiologi og fermenteringsteknologi, samt opnå praktisk erfaring i de teoretisk behandlede emner.
Kursusindhold:  Teori
. Generel mikrobiologi: Overordnet gennemgang af den mikrobielle diversitet ved at belyse de fylogenetiske, taxonomiske og metabolske ligheder og forskelle mellem mikroorganismer (bakterier, archae og svampe) - med fokus på de bioteknologisk interessante mikroorganismer. Redox- og energimetabolisme. Mikroorganismers ernæringsmæssige krav. Mikrobiel økologi.
. Mikroorganismer til industrielt brug: Opbevaring af mikroorganismer. Isolering fra naturlige habitater og identifikation af mikroorganismer, mutagenisering, screening, gene shuffling, directed evolution, functional genomics, metabolic engineering.
. Bioreaktoren og overordnede aspekter af bioprocesser: Præparering af inoculum, medium, design af bioreaktorer, analyse og kontrol af bioprocesser. Oprensning, økonomi, biotetik.
. Proceskinetik og massetransport: Kinetik af mikrobielle processer, støkiometri og massetransport. Omrøring og beluftning. Massebalancer. Procesintegration.
. Bioteknologiske processer: Der vil blive givet eksempler indenfor bioteknologiens anvendelsesområder i form af gruppeopgaver. De studerende vil arbejde med 2 afløsningsopgaver, hvori de selvstændigt vil bearbejde stoffet, der bliver behandlet ved forelæsningerne, men også få lidt mere specifik kundskab om specifikke bioteknologiske processer.

Laboratorieøvelser
Momenter der indgår: Sterilteknik. Opbevaring af mikroorganismer, podning og propagering. Dyrkning i fermentorer; batch og kemostat. Erfaring i opsætning af fermentor. Vækstkarakteristika og massebalancer udfra eksperimentelle data. Isolering, identifikation og karakterisering af mikroorganismer.
Bemærkninger:  En afløsningsopgave i 14 ugers perioden og en afløsningsopgave i juni. Disse tæller tilsammen 50% af karakteren. Der gives en 4 timers skriftlig prøve efter 13-ugersperioden, der tæller 50% af karakteren. Laboratorieøvelserne er obligatoriske og evalueres med rapporter eller mundtlig præsentation
Kontaktperson:  Lisbeth Olsson, building 223, (+45) 4525 2677, lisbeth.olsson@biocentrum.dtu.dk
Institut: 027 BioCentrum-DTU
Opdateret:  11-02-2002