DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 2001/2002 
 
27502 Fisk som levnedsmiddel og ressource
Engelsk titel: Fish as Food and Ressource
Sprog:  Dansk    Point:  5, Ekstern censur.   
Type:  civilkursus, udbydes under åben uddannelse, levnedsmiddelkursus
Skemaplacering:   januar
Start 14.01.02
Eksamensplacering:   Ingen eksamen i den ordinære eksamensperiode
Vejledende placering:  Sidst i studiet. (civil), 5. semester (diplom)
Undervisningsform:  Forelæsninger og øvelser. En heldagsekskursion.
Evalueringsform:  Mundtlig fremlæggelse og bedømmelse af rapport(er)
Karakter:  13-skala
Tidligere kursus:  30252
Faglige forudsætninger:  27501 / 30251
Pointspærring:  30252
Deltager begrænsninger:  Max. 18
Kursusmål:  At give et detaljeret kendskab til den helt specielle, grundlæggende biokemiske og mikrobiologiske viden, der anvendes til at sikre og styre fiskens kvalitet og friskhed som råvare og produkt. Ligeledes at bibringe forståelse for optimal udnyttelse af den ernæringsmæssige værdi.
Kursusindhold:  Der undervises på videregående niveau i fiskens biokemi, herunder proteinnedbrydning, enzymologi, hydrolytisk og oxidativ nedbrydning af de umættede fiskelipider (udvikling af aroma). Muligheden for beskyttelse mod protein og lipid forandringer i fersk og frossen fisk samt i fiskeprodukter diskuteres. Anvendelse af fiskeriindustriens biprodukter til hjælpestoffer, medicinsk brug og specielle vækstmedier vil blive berørt. Fiskeprodukters mikrobielle økologi gennemgås med vægt på forekomst og vækst af patogene bakterier og specifikke fordærvelsesbakterier. Denne viden anvendes til forudsigelse af holdbarhed samt design af optimal konservering. Anvendelse af naturlige antimikrobielle systemer gennemgås. Udvikling af biokemiske og mikrobiologiske hurtigmetoder til bestemmelse og forudsigelse af fiskens holdbarhed i produktions- og lagermæssig sammenhæng indgår i undervisningen, herunder moderne databehandling. Kurset tager sit udgangspunkt i de seneste forskningsresultater og igangværende projekter.
Bemærkninger:  Dette kursus og/eller 27501 er en forudsætning for at udføre individuelle kurser og 5. studieår ved Afdelingen for Fiskeindustrielforskning.
Kontaktperson:  Flemming Jessen, building 221, (+45) 4525 2549, flj@dfu.min.dk
Institut: 027 BioCentrum-DTU
Opdateret:  10-05-2001