DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 2001/2002 
 
27711 Levnedsmiddelteknologi L
Engelsk titel: Food Technology
Sprog:  Dansk    Point:  15, Ekstern censur.   
Type:  civilkursus, udbydes under åben uddannelse, levnedsmiddelkursus
Skemaplacering:   E4 og E5
Teori undervisning: fredag formiddag.
Øvelser: tirsdag eftermiddag og hele onsdagen (ikke alle uger).
Eksamensplacering:   F4-A (jun 04 2002), E4-A (dec 18 2001)
Vejledende placering:  5. semester
Undervisningsform:  Forelæsninger, seminar, gruppeopgaver og øvelser.
Evalueringsform:  Skriftlig eksamen og bedømmelse af opgave(r)
Bedømmelse af skriftlig eksamen forudsætter godkendelse af obligatoriske rapporter. Eksamen tæller 70% og den karaktergivende rapport 30%.
Karakter:  13-skala
Tidligere kursus:  30771, 30772, 30773
Faglige forudsætninger:  27710 eller 91533, 072511 Deltaget i 4. semester af levnedsmiddeluddannelsen eller tilsvarende
Pointspærring:  30771, 30772, 30773
Kursusmål:  At give de studerende et solidt teoretisk kendskab til levnedsmiddelteknologi med hovedvægten på teorier og basale beregningsværktøjer inden for proces- og produktteknologi. Desuden gøre de studerende bekendt med væsentlige problemstillinger inden for levnedsmiddelindustrielle produktioner. De studerende skal på baggrund af dette kursus sammen med kurset Levnedsmiddelproduktion (27710) kunne foretage beregninger, der er nødvendige ved procesvurderinger (konservering, holdbarhed, energiforbrug, apparatur dimensionering o.lign.). De studerende skal kunne vurdere anvendelighed af forskellige enhedsoperationer i forbindelse med behandling af forskellige typer levnedsmidler. Øvelsesdelen skal sætte de studerende i stand til at benytte og bedre forstå vigtigt apparatur, metoder, processer og teorier, der er væsentlige elementer indenfor industriel produktion af levnedsmidler (inklusive catering).
Kursusindhold:  I kurset behandles bl.a. følgende emner:
Procesteknologi: Varmebehandling i kontinuerlige og batch processer, non-newtonsk strømning, membranprocesser, ekstrudering, flashfordampning og aromagenvinding, saltning og røgning.
Produktteknologi: Produktformulering, hurdleteknik, kemisk konservering, fermentering, enzymteknologi, modificeret atmosfærepakning og emballering.
Produktionssystemer: Hygiejne, miljørigtig produktion, økologisk produktion, arbejdsmiljørigtig produktion. De enkelte emner illustreres med eksempler.
Øvelsesdelen omfatter en række øvelser indenfor levnedsmiddelindustriprocesser og produktteknologi til underbygning af teoridelen af kurset.
Bemærkninger:  Kurset er primært rettet mod studerende på levnedsmiddeluddannelsen. Andre DTU-studerende kan kun deltage efter aftale.
Kontaktperson:  Jens Adler-Nissen, building 227, (+45) 4525 2629, jens.adler-nissen@biocentrum.dtu.dk
Per Væggemose Nielsen, building 221, (+45) 4525 2631, per.v.nielsen@biocentrum.dtu.dk
Institut: 027 BioCentrum-DTU
Nøgleord:  Levnedsmiddelproduktion, enhedsoperationer, levnedsmiddel, produktion
Opdateret:  09-10-2001