Vejledende placering: 7. semester |
Undervisningsform: Forelæsninger og øvelser. |
Evalueringsform: Mundtlig fremlæggelse og bedømmelse af rapport(er)
|
Karakter: 13-skala |
Tidligere kursus: 30787 |
Faglige forudsætninger: Gennemført levnedsmiddelgrunduddannelse. |
Pointspærring: 30787 |
Deltager begrænsninger: Max. 20 |
Kursusmål: At give de studerende de nødvendige redskaber til at vurdere mikrobiologiske aspekter ved produkter og processer i levnedsmiddelindustrien. Dette opnås via et dybtgående kendskab til levnedsmiddelkonserveringens mikrobiologi, mikrobiologisk kvalitetssikring samt hygiejniske problemstillinger i forbindelse med fremstilling af levnedsmidler. |
Kursusindhold: Fundamentale principper for fysiske og kemiske faktorers indvirkning på overlevelse og vækst af mikroorganismer i levnedsmidler. Cellebeskadigelse og reparation af mikroorganismer i levnedsmidler. Forudsigelse af mikrobiel stabilitet ved matematiske modeller m.m. Kvantitativ risikovurdering. Hygiejniske krav til design af udstyr, materialevalg og indretning af levnedsmiddelvirksomheder. Aseptiske processer og renrumsteknologi. Mikrobiologiske aspekter af rengøring og desinfektion i levnedsmiddelvirksomheder. Mikrobiologisk procesovervågning. Mikrobiologiske hurtigmetoder inklusive molekylære metoder til karakterisering af specifikke mikroorganismer. Mikrobiologisk kvalitetskontrol og integrering i overordnede kvalitetssystemer (TQM, ISO 9000, HACCP m.fl.) |
Bemærkninger: Undervisningen foregår på både KVL og DTU med ca. halvdelen af forlæsningerne og øvelserne hver sted. Kurset har nr. 076018 på KVL. |
Kontaktperson: Per Væggemose Nielsen, building 221, (+45) 4525 2631, per.v.nielsen@biocentrum.dtu.dk Lotte Dock Steenstrup, building 221, (+45) 4525 2727, lotte.dock@biocentrum.dtu.dk Susanne Knøchel - KVL, skn@kvl.dk |
Institut: 027 BioCentrum-DTU |
Opdateret: 11-07-2001 |