DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 2001/2002 
 
27751 Mikrobiologiske aspekter af levnedsmiddelkonservering og kvalitetssikring
Fælles kursus med KVL (076018)
Engelsk titel: Microbial aspects of Food Preservation and Quality Assurance
Sprog:  Engelsk    Point:  9, Ekstern censur.   
Type:  udbydes under åben uddannelse, levnedsmiddelkursus
Skemaplacering:   E5
Kurset er ikke udbudt i E01
Eksamensplacering:   F5-A (jun 07 2002), E5-A (dec 20 2001)
Vejledende placering:  7. semester
Undervisningsform:  Forelæsninger og øvelser.
Evalueringsform:  Mundtlig fremlæggelse og bedømmelse af rapport(er)
Karakter:  13-skala
Tidligere kursus:  30787
Faglige forudsætninger:  Gennemført levnedsmiddelgrunduddannelse.
Pointspærring:  30787
Deltager begrænsninger:  Max. 20
Kursusmål:  At give de studerende de nødvendige redskaber til at vurdere mikrobiologiske aspekter ved produkter og processer i levnedsmiddelindustrien. Dette opnås via et dybtgående kendskab til levnedsmiddelkonserveringens mikrobiologi, mikrobiologisk kvalitetssikring samt hygiejniske problemstillinger i forbindelse med fremstilling af levnedsmidler.
Kursusindhold:  Fundamentale principper for fysiske og kemiske faktorers indvirkning på overlevelse og vækst af mikroorganismer i levnedsmidler. Cellebeskadigelse og reparation af mikroorganismer i levnedsmidler. Forudsigelse af mikrobiel stabilitet ved matematiske modeller m.m. Kvantitativ risikovurdering. Hygiejniske krav til design af udstyr, materialevalg og indretning af levnedsmiddelvirksomheder. Aseptiske processer og renrumsteknologi. Mikrobiologiske aspekter af rengøring og desinfektion i levnedsmiddelvirksomheder. Mikrobiologisk procesovervågning. Mikrobiologiske hurtigmetoder inklusive molekylære metoder til karakterisering af specifikke mikroorganismer. Mikrobiologisk kvalitetskontrol og integrering i overordnede kvalitetssystemer (TQM, ISO 9000, HACCP m.fl.)
Bemærkninger:  Undervisningen foregår på både KVL og DTU med ca. halvdelen af forlæsningerne og øvelserne hver sted. Kurset har nr. 076018 på KVL.
Kontaktperson:  Per Væggemose Nielsen, building 221, (+45) 4525 2631, per.v.nielsen@biocentrum.dtu.dk
Lotte Dock Steenstrup, building 221, (+45) 4525 2727, lotte.dock@biocentrum.dtu.dk
Susanne Knøchel - KVL, skn@kvl.dk
Institut: 027 BioCentrum-DTU
Opdateret:  11-07-2001