Vejledende placering: Sidst i studiet. (civil), 6. eller 7. semester (diplom) |
Undervisningsform: Forelæsninger og øvelser, 2 eftermiddage pr. uge. |
Evalueringsform: Mundtlig fremlæggelse og bedømmelse af opgave(r)
|
Karakter: 13-skala |
Faglige forudsætninger: Gennemført levnedsmiddelgrunduddannelse eller 24102.30001 |
Pointspærring: 30215 |
Deltager begrænsninger: Max. 20 |
Kursusmål: At give den studerende indsigt og praktiske færdigheder i bestemmelse af taxonomiske, teknologiske og toxikologiske egenskaber hos gær- og skimmelsvampe med betydning for levneds- og nydelsesmiddelindustrien. |
Kursusindhold: Kurset omhandler gær- og skimmelsvampe, som dels anvendes positivt til fermentering, og dels er negative, d.v.s. kvalitetsødelæggende for levneds- og nydelsesmidler. Følgende egenskaber hos mikroorganismerne vil blive behandlet: Cytologi, mikro- og makromorfologi, differentiering, primær og sekundær metabolisme inklusive aromadannelse, vækst og resistens samt teknologiske egenskaber. Endvidere indgår mikrobiel økologi og taxonomi samt traditionelle og moderne identifikations- og analysemetoder. Der gives eksempler på praktisk anvendelse i industrien og kvalitetsødelæggelser forårsaget af gær- og skimmelsvampe, herunder bl.a. dannelse af mykotoxiner. |
Bemærkninger: Undervisningen foregår på KVL eller DTU. Undervisningssted vil fremgå af opslag i bygning 101A og 221 ved semesterstart samt af lokaleoversigten. De sidste 7 ugers øvelser foregår på DTU. |
Kontaktperson: Ulf Thrane, building 221, (+45) 4525 2630, ulf.thrane@biocentrum.dtu.dk |
Institut: 027 BioCentrum-DTU |
Opdateret: 13-12-2001 |