DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 2001/2002 
 
27761 Tema: Funktionelle fødevarer og Novel foods
Engelsk titel: Functional Foods and Novel Foods
Sprog:  Engelsk    Point:  12, Ekstern censur.   
Type:  civilkursus, udbydes under åben uddannelse, levnedsmiddelkursus
Skemaplacering:   E5
Eksamensplacering:   F5-B (jun 08 2002), E5-B (dec 21 2001)
Vejledende placering:  7. semester
Undervisningsform:  Introducerende foredrag, selvstudium, gruppe- og projektarbejde samt fremlæggelse.
Evalueringsform:  Mundtlig fremlæggelse og bedømmelse af rapport(er)
Karakter:  13-skala
Faglige forudsætninger:  Gennemført levnedsmiddelgrunduddannelse eller 30224.25241.24101.25111
Kursusmål:  Den hastige udvikling inden for levnedsmiddelbioteknologi de seneste år tier har gjort det muligt at designe nye fødevarer eller tilføre eksisterende levnedsmidler ny egenskaber. Generelt kaldes disse for Designer foods eller Novel foods. Hvis de yderligere har en speciel gavnlig effekt på den menneskelige organisme ud over den ernæringsmæssige værdi betegnes de funktionelle fødevarer (Functional foods), Nutricuticals eller Pharma foods. Målet med kurset er at give de studerende en up-to-date viden om disse nye levnedsmidler, lægge fundamentet for en kritisk vurdering af disse set i forhold til traditionelle levnedsmidler, samt specielt for funktionelle fødevarer at vurdere deres påståede virkning og dokumentationen for de fysiologiske eller biokemiske virkningsmekanismer. Endvidere søges det at give de studerende et detaljeret kendskab til lovgivning og markedsføringsforhold for disse produkter.
Kursusindhold:  Den bioteknologiske baggrund for Novel foods og funktionelle fødevarer, funktion og ernæringsmæssige værdi af de funktionelle ingredienser: antioxidanter, vitaminer, fibre og komplekse kulhydrater, strukturelle fedtstoffer, probiotika og genetisk modificerede organismer (GMO). Ernæringsmæssige forhold, sundhed / sygdom og fysiologiske effekter. Fordøjelsessystemet som "fermenterings-reaktor": nedbrydningsprodukter og deres optagelse. Dannelse af produkter med signalerende (regulatorisk) virkning. Immunsystemet: B- og T-celle responset. Slimhinde-inmmunsystemet vs. lymfebanens immunsystem. Lovgivning og markedsføring. Levnedsmiddelingeniørmæssige overvejelser i forbindelse med fremstilling af Novel foods eller funktionelle fødevarer.
Kontaktperson:  Bente Wischmann, building 221, (+45) 4525 2774, bente.wischmann@biocentrum.dtu.dk
Per Væggemose Nielsen, building 221, (+45) 4525 2631, per.v.nielsen@biocentrum.dtu.dk
Vibeke Barholt, bygn. 224, tlf. 45252753, vibeke.barkholt@biocentrum.dtu.dk; Jan Martinussen, bygn. 301, tlf. 45252498, jm@im.dtu.dk
Institut: 027 BioCentrum-DTU
Opdateret:  14-06-2001