DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 2001/2002 
 
12120 Regnvand i byer
Engelsk titel: Urban Stormwater Management
Sprog:  Engelsk    Point:  7,5   
Type:  civilkursus
Skemaplacering:  
F5-A
Eksamensplacering:   F5-A (jun 07 2002), E5-A (dec 20 2001)
Vejledende placering:  Midt i studiet.
Undervisningsform:  Forelæsninger, øvelser i databar, ekskursioner, gruppearbejde og symposier med studenterfremlæggelse
Evalueringsform:  Mundtlig fremlæggelse og bedømmelse af rapport(er)
De studerende laver holdvis et projekt, hvor et kombineret afløbssystem planlægges, dimensioneres og analyseres samt et litteraturstudie om et konkret emne. Derudover gennemføres en skriftlig quiz.
Karakter:  13-skala
Faglige forudsætninger:  12300 Grundlæggende undervisning i hydrologi og hydraulik samt basal forståelse af afløbssystemers funktion
Ønskede forudsætninger:  12100 Grundlæggende kendskab til forureningsstoffer og miljøtekniske processer
Kursusmål:  At give et samlet forståelsesgrundlag for håndtering af regn og spildevand i byområder, de hermed forbundne urbanhydrologiske processer og stofstrømme samt miljøeffekterne og sammenhængen med arealplanlægningen og den øvrige tekniske infrastruktur. Hovedvægten ligger på håndtering af regnvand, der opfattes som en ressource eller et problem, afhængigt af den lokale og klimatiske sammenhæng.
Kursusindhold:  Gennemgang af det (urban)hydrologiske kredsløb med hovedvægt på regn og spildevand samt de tekniske muligheder for enten at håndtere regnafstrømning lokalt eller bortlede det gennem separate eller kombinerede afløbssystemer.

Mængder og sammensætning af afløbsvand, herunder, kilder til forureningsindhold fra atmosfæren, bygningsmaterialer, husholdninger, trafik og øvrige aktiviteter i byer. Forureningsstoffer og miljøeffekter samt stofbalancer på oplandsskala. Nedbør og afstrømning, afvaskning af forureningsstoffer fra overflader, lokal genanvendelse og nedsivning, infiltration / exfiltration i afløbsledninger, påvirknings af grundvandssystemet, omsætning og transport i afsløbsledninger, opstuvning og oversvømmelse under kraftig regn, magasinering og stoftilbageholdelse i bygværker, overvågning og styring af afløbssystemer, påvirkning af renseanlæg i tørvejr og under regn samt decentral rensning og påvirkning af recipienter via regnbetingede udledninger.

Der lægges vægt på kvantificering af de indgående processer i forbindelse med dimensionering og simulering af systemerne ved hjælp af dynamiske modelværktøjer.

Eksempler fra konkrete cases benyttes til at illustrere samspillet mellem håndtering af regnvand, arealplanlægningen og byernes øvrige infrastruktur. Cases hentes fra tæt bebyggede områder i bycentre med kombinerede afløbssystemer, åben bebyggelse i forstæder med separatsystemer, byøkologiprojekter med hovedvægt på lokal håndtering af regnvand og specielle projekter i U-lande.
Kontaktperson:  Peter Steen Mikkelsen, building 113, (+45) 4525 1605, psm@er.dtu.dk
Jens Jørgen Linde, building 373, (+45) 4525 5044, jjl@er.dtu.dk
Institut: 012 Miljø & Ressourcer DTU
Opdateret:  09-05-2001