DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 2001/2002 
 
10304 Eksperimentel overfladefysik
Engelsk titel: Experimental Surface Physics
Sprog:  Engelsk    Point:  10, Ekstern censur.   
Type:  civilkursus, udbydes under åben uddannelse
Skemaplacering:   F3
Eksamensplacering:   F3-A (maj 31 2002), E3-A (dec 15 2001)
Vejledende placering:  Sidst i studiet.
Undervisningsform:  Forelæsninger, laboratoriearbejde, mundtlige fremlæggelser.
Evalueringsform:  Mundtlig eksamen og bedømmelse af rapport(er)
Karakter:  13-skala
Tidligere kursus:  10229, 10462
Faglige forudsætninger:  10300 / 10203 (senest samtidig)
Kursusmål:  At give den studerende indblik i de fysiske fænomener der udspiller sig på atomart niveau på grænsefladen mellem faste stoffer og gasser / væsker. Dette er et emneområde af fundamental betydning for at forstå teknologisk vigtige processer så som katalyse, adhæsion, tribologi, samt mekaniske og kemiske egenskaber af for eksempel nye nanomaterialer. Kurset giver de studerende et overblik over de mest anvendte metoder og en introduktion til hvorledes disse kan anvendes til at løse problemstillinger inden for overfladefysikken. Den studerende skal i kurset selvstændigt gennemføre forsøg på avanceret udstyr, således at praktisk erfaring med en del af metoderne erhverves. En kombination af eksperimenter, rapportskrivning og mundtlige fremlæggelser vil udgøre en væstentlig del af kurset med det formål at sætte den studerende i stand til selvstændigt at vurdere den enkelte metode i forbindelse med løsning af konkrete problemstillinger, samt at læse den relevante litteratur.
Kursusindhold:  Kvantemekanisk beskrivelse af rene overfladers fysiske og kemiske egenskaber, herunder elektroniske og strukturelle / geometriske forhold. Beskrivelse af adsorbater på overfalder under hensyn til elektronstruktur, faseovergange i to dimensioner, epitaksi, adsorption / desorptionsmekanismer, kemisorption og dynamik af kemiske og fysiske processer. Beskrivelse af forudsætningen for eksperimentelt at kunne studere disse overflader under veldefinerede forhold, hvilket er Ultra-Højt vakuum (UHV) med basis tryk under 1e-13 bar. Gennemgang af de mest anvendte metoder, som for eksempel x-ray photoelectron spectroscopy (XPS), Auger electron spectroscopy (AES), ion scattering spectroscopy (ISS), low energy electron diffraction (LEED), electron microscopy (EM) og scanning probe microscopy (AFM og STM). Endvidere gennemgås fundamentelle aspekter af fænomenet heterogen katalyse. Ovennævnte emner søges belyst ved en kombination af oversigtsforlæsninger, spændende nye forsknings- og anvendelses-artikler og eksperimenter med efterfølgende rapporter og fremlæggelser.
Kontaktperson:  Ib Chorkendorff, building 312, (+45) 4525 3170, ibchork@fysik.dtu.dk
Jane Hvolbæk Larsen, building 312, (+45) 4525 3222, jane.h.larsen@fysik.dtu.dk
Sebastian Horch, bygn. 307, 4525 3232, e-mail: horch@fysik.dtu.dk, http://www.fysik.dtu.dk/~horch
Institut: 010 Institut for Fysik
Nøgleord:  Overflade og materialefysik, Elektronspektroskopi, Nanomaterialer, Katalyse, Skanning tunneling mikroskopi (STM).
Opdateret:  03-05-2001