DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 2001/2002 
 
41658 Produktudvikling
Udbydes sidste gang i efteråret 2002
Engelsk titel: Product Development
Sprog:  Engelsk    Point:  5, Ekstern censur.   
Type:  udbydes under åben uddannelse, Diplom(M)
Skemaplacering:   E5-A
F2-B
Eksamensplacering:   E5-A (dec 20 2001)
Vejledende placering:  6. semester
Undervisningsform:  Projektarbejde i mindre grupper (4-5 studerende), og supplerende forelæsninger/foredrag. Max. 40% udenlandske studerende
Evalueringsform:  Mundtlig fremlæggelse og bedømmelse af rapport(er)
Ved bedømmelsen vægtes den mundtlige fremlæggelse med 1/3 og rapporten med 2/3.
Karakter:  13-skala
Tidligere kursus:  94936
Obligatoriske forudsætninger:  41657 / 94325 / 41654 / 94420.42845 / 41845 / 94930
Pointspærring:  94936
Deltager begrænsninger:  Max. 40
Kursusmål:  Den overordnede målsætning er, via et konkret produkudviklingsprojekt, at indøve de organisations- og arbejdsformer, der anvendes i industrien ved afvikling af større produktudviklingsopgaver.
Væsentlige aspekter i undervisningsforløbet er:
- at træne i indenfor en given tidsramme, at gennemføre et systematisk faseopdelt produktudviklingsforløb afsluttende med dokumentation og præsentation af produktet
- at træne i at arbejde i en større gruppe med de problemer dette giver med kommunikation og arbejdsdeling. (Anvendelse af IT-teknologiske værktøjer)
- at skabe forståelse for at beslutninger vedrørende (form og indhold af) gruppens arbejdsresultater er gruppebeslutninger, dvs. at man i gruppen har et fælles ansvar for projektet.
- at udføre en projektdokumentation, der klart redegør for produktets ide og berettigelse (marked, funktion, produktion og økonomi) på en sådan måde, at projektmaterialet får optimal værdi for en ekstern modtager / aftager.
Kursusindhold:  Dette kursus består af en teoretisk del og praktisk del, der er tæt sammenkoblede. Den gruppeorienterede praktiske del er hovedaktiviteten, det støttes af teorilektioner og af mere praktisk orienterede forelæsninger. Som tema kan der vælges bredt indenfor studiets rammer, idet der søges udbudt projekter med tværfagligt indhold. Projektet skal normalt tage udgangspunkt i et maskinteknisk projekt. men gerne medtage grænseflader til moderne styrings- eller / og reguleringstekniske komponenter.
IT-teknologiske værktøjer søges anvendt i muligt omfang.
Forelæsningerne omfatter: Metoder og organisationsformer for produktudvikling, identifikation af kundebehov, udarbejdelse af kravspecification, idegennerering, metoder for konceptskabelse, metoder for konceptvalg, udvikling af et produkts struktur, betydning af design, fabrikationsvenlig udformning, produktionsomkostninger, underleverandør kontra egenproduktion, totalkalkulation.
Gruppearbejdet tager udgangspunkt i metode for systematisk produktudvikling, hvilket b.a. betyder at produktudviklingsprocessen er faseopdelt. Under arbejdets forløb afholdes dels uformelle diskussionsmøder med lærerne dels formelle statusmøder. Der afleveres delrapporter efter nærmere specifikation. Ved kursets afslutning afleveres dels rapporter, der beskriver projektets indhold, dels en rapport, der beskriver arbejdsforløbet.
Bemærkninger:  Obligatorisk (maskin) undtagen for Skibslinien.
Max. 40 studerende, heraf max. 40% udenlandske studerende.
Gruppedannelse starter på første undervisningsdag, hvorfor der er mødepligt. Manglende fremmøde - uden tvingende grund og forudgående besked - vil blive betragtet som afmelding.
Kontaktperson:  Knud Casper, building 358, (+45) 4525 5677, casper@mek.dtu.dk
Erik Ekholm Olsen, building 358, (+45) 4525 5655, eeo@ipl.dtu.dk
Institut: 041 Institut for Mekanik, Energi og Konstruktion
Nøgleord:  Produktudvikling, Projektorienteret, Systematisk
Opdateret:  23-11-2001