DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 1997/1998 
 
30783 Gær- og skimmelsvampe i levneds- og nydelsesmidler
Engelsk titel: Food Mycology L

Type: L, Å, Sprog: EED
basiskursus
Point: 15 point
Tidligere kursus: C3083
Udbydes af: Institut for Bioteknologi (IBT)
Pointspærring: 30215.C3083.C3015
Faglige forudsætninger: Fuldført 5.semester af levnedsmiddeluddannelsen eller 24102. 30001.
Vejledende semester: Sidst i studiet.
Deltager antal: Max. 20
Undervisningsform: Forelæsninger og øvelser
Evalueringsform: Laboratoriearbejde, rapportaflevering samt mundtlig fremlæggelse (13-skala )
Bemærkninger: Undervisningen foregår både på KVL og DTU.
Kontaktperson: Ole Filtenborg, IBT, bygn. 221, tlf. 4525 2620
Kursusmål: At give den studerende indsigt og praktiske færdigheder i bestemmelse af taxonomiske, teknologiske og toxikologiske egenskaber hos gær- og skimmelsvampe med betydning for levneds- og nydelsesmiddelindustrien.
Kursusindhold: Kurset omhandler gær- og skimmelsvampe, som dels anvendes positivt til fermentering, og dels er negative, d.v.s. kvalitetsødelæggende for levneds- og nydelsesmidler. I beskrivelsen af disse mikroorganismers egensskaber fokuseres der generelt på deres betydning for vækst af gær- og skimmelsvampe i levneds- og nydelsesmidler. Følgende egenskaber hos mikroorganismerne vil blive behandlet: Cytologi, mikro- og makromorfologi, differentiering, primær og sekundær metabolisme inklusive aromadannelse, vækst og resistens samt teknologiske egenskaber. Endvidere indgår mikrobiel økologi og taxonomi samt traditionelle og moderne identifikations- og analysemetoder. Der gives eksempler på praktisk anvendelse i industrien og kvalitetsødelæggelser forårsaget af gær- og skimmelsvampe, herunder bl.a. dannelse af mykotoxiner.