Tidligere kursus: C3087 |
Udbydes af:
Institut for Bioteknologi
(IBT) |
Pointspærring: C3087 |
Faglige forudsætninger: Fuldført 5. semester af levnedsmiddeluddannelsen eller 30222 |
Vejledende semester:
Sidst i studiet. |
Deltager antal: Max. 20 |
Undervisningsform: Forelæsninger og øvelser. |
Evalueringsform:
Rapportaflevering samt mundtlig fremlæggelse
(13-skala
) |
Bemærkninger: Undervisningen foregår på KVL og DTU. Kurset har nr. 076011 på KVL. |
Kontaktperson: |
Per Væggemose Nielsen, IBT, bygn. 221, tlf. 4525 2631 |
|
Kursusmål: At give de studerende en dybtgående viden om levnedsmiddelmikrobiologi, mikrobiologisk kvalitetssikring og hygiejniske problemstillinger i forbindelse med industriel fremstilling og konservering af levnedsmidler for så vidt angår svampe, bakterier og vira. |
Kursusindhold: Fundamentale principper for fysiske og kemiske faktorers indvirkning på overlevelse og vækst af mikroorganismer i levnedsmidler. Cellebeskadigelse og reparation af mikroorganismer i levnedsmidler. Forudsigelse af mikrobiel stabilitet ved matematiske modeller m.m. Kvantitativ risikovurdering. Hygiejniske krav til design af udstyr, materialevalg og indretning af levnedsmiddelvirksomheder. Aseptiske processer og renrumsteknologi. Mikrobiologiske aspekter af rengøring og desinfektion i levnedsmiddelvirksomheder. Mikrobiologisk procesovervågning. Mikrobiologiske hurtigmetoder inklusive molekylære metoder til karakterisering af specifikke mikroorganismer. Mikrobiologisk kvalitetskontrol og integrering i overordnede kvalitetssystemer (TQM, ISO 9000, HACCP m.fl.) |