DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 1997/1998 
 
88382 Læreanstalternes fælles miljøkursus (LFM)
Engelsk titel: Environmental Course of Danish Universities

Type: Sprog: DDD
basiskursus
Point: 15 point
Tidligere kursus: C8882
Udbydes af: Fælles kurser
Pointspærring: C8882
Vejledende semester: 7.-10. semester
Deltager antal: Max. 5
Undervisningsform: Forelæsninger og tværfagligt gruppearbejde, studietur 7.-11. oktober og en fælles arbejdsweekend
Evalueringsform: Bedømmelse af skriftlig eksamen forudsætter godkendelse af gruppearbejde. Skriftlig eksamen ( bestået/ikke bestået )
Bemærkninger: Hvert år udarbejdes inden sommerferien en pjece om det kommende års kursus. Folderen indeholder tilmeldingsblanket, og kan rekvireres hos alle studievejledere eller på LFMs sekretariat, Øster Voldgade 10, 1350 København K, tlf. og fax. 33 32 29 28.
Kontaktperson: Arne Villumsen, IGG, bygn. 204, tlf. 4525 2165
Kursusmål: LFM har et dobbelt formål:
1) LFM skal give de studerende kvalifikationer og erfaring med tværvidenskabeligt projektarbejde.
2) LFM skal øge de studerendes forudsætninger for at arbejde med miljøforhold.
Et af vækstområderne i fremtiden bliver miljøområdet, hvor mange af de nye job vil være utraditionelle og henvende sig til en bred vifte af akademikere med miljøprofil. På LFM lærer du, hvordan din faglighed kan anvendes til at løse nogle af de nye typer arbejdsopgaver.
Kursusindhold: I 1997-98 er temaet for LMF "Grøn omstilling i lokalsamfundet"
Rundt om i Danmark spirer det i disse år frem med frivillige grønne initiativer i boligområder, erhvervsområder og i det åbne land. Det drejer sig om Lokale Agenda 21-projekter, grønne samarbejdsprojekter mellem virksomheder, etablering af økologiske landsbysamfund og mange andre projekter der er udtryk for erkendelse af, at man selv må handle for at får vendt udviklingen men også, at der er penge at tjene ved at være forud for miljølovgivningens krav.

Fælles for de mange initiativer er, at de er baseret på frivillighed. Samtidig søger de at løse alle miljøproblemer det pågældende sted i modsætning til den traditionelle offentlige miljøregulering, der i højere grad er gearet til at løse et miljøproblem af gangen alle steder. Den helhedsorienterede tilgang gør, at ingeniører, sociologer, økonomer, biologer m.fl. må samarbejde når det drejer sig om at indkredse og analysere problemstillingerne samt at komme med forslag til, hvordan de kan løses.

På kurset behandler vi forskellige muligheder for at reducere ressourceforbruget og miljøpåvirkningen med udgangspunkt i det pågældende sted. Vi kommer bla. ind på grønne regnskaber for boligområder og virksomheder, miljøstyring i offentlige og private virksomheder, byøkologisk teknik, muligheder for at påvirke holdninger og miljøadfærd samt de samfundsmæssige interessekonflikter, der ofte blokerer for at få gang i den grønne omstilling lokalt. Årets tema lægger op til at de problemstillinger, som grupperne arbejder med i projekterne, er lokalt forankrede (fx et boligområde, et mindre lokalsamfund eller erhvervsområde) og belyses på tværs af de traditionelle sektorer.