DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 1998/1999 
 
94420 Produktsøgning
Engelsk titel: Product Feasibility Study

Type: Sprog: D
Point: 5 point
Udbydes af: Institut for Anvendt Konstruktion og Produktion (AKP)
Obligatoriske forudsætninger: 94405. 94410. 94500. 94315. 94920
Vejledende semester: 4. semester.
Undervisningsform: Klasseundervisning og kursusarbejde.
Evalueringsform: Rapportaflevering samt mundtlig fremlæggelse (13-skala )
Bemærkninger: Obligatorisk for Produktions- og Plastlinien.
Kontaktperson: Svend Lehmann, AKP, bygn. 358, tlf. 4525 5625
Kursusmål: De studerende skal vise, at de kan:
-arbejde kreativt (innovativt) ved at finde frem til en forretningside af simpel karakter, baseret på behov, ny udformning, nyt materiale, ny fremstillingsteknologi eller en ny kombination.
-Arbejde systematisk projektorienteret ved at planlægge, gennemføre og dokumentere en teknisk, økonomisk og markedsmæssig forundersøgelse af ideen og vurdere resultatet heraf.
-arbejde tværfagligt og selvstændigt, dels ved at integrere deres produktions- og materialetekniske viden med andre af fællesdelens fag, og dels ved at indhente fornøden ny viden.
-udarbejde en relevant projekt-rapport i denne sammenhæng.
Kursusindhold: Klasseundervisningen omfatter:
Gennemgang af modeller og teorier for produktsøgning/-udvikling incl. Concurrrent Engineering/QFD samt af teknikker for idegenerering og -vurdering incl. DANPROD. En case-orienteret gennemgang (klar reference til 9049-projekter) af bl.a. følgende emner: Projektstyring, rapportteknik, markedsundersøgelser, patenter/idesalg/iværksætter/støtteordninger, kravspecifikationer, materialevalg og maskinvalg. Supplerende specifikke emner: Svejseberegninger(styrke, omkostninger) og cyklustidsberegninger ved sprøjtestøbning.
Projektet omfatter typisk følgende faser:
Fastlæggelse af produktide - Markedsmæssige overvejelser incl. fastlæggelse af produktionsstyktal -Opstilling af kravspecifikation - Valg af konstruktionsprincip - Udformning og materialer - Produktdokumentation i form af beregninger og tegninger, evt. ledsaget af simple forsøg og fysiske modeller - Metodeplanlægning incl. værktøjsoplæg og arbejdstidsberegning - Økonomisk forkalkulation - Vurdering af produktideen incl. anvendelse af DANPROD.
Omfanget af de enkelte faser kan efter aftale med vejlederen variere en hel del fra opgave til opgave.