DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 1998/1999 
 
30251 Teknologi i fiskeriindustrien
Engelsk titel: Technology in the Fish Industry

Type: Å, Sprog: D
basiskursus
Point: 5 point
Tidligere kursus: C3051
Udbydes af: Institut for Bioteknologi (IBT)
Pointspærring: C3051
Faglige forudsætninger: C2511/25111.24101.
Vejledende semester: Midt i studiet.
Deltager antal: Max. 20
Undervisningsform: Forelæsninger, øvelser og ekskursion
Evalueringsform: Rapportaflevering samt mundtlig fremlæggelse ( bestået/ikke bestået )
Bemærkninger: Dette kursus og/eller 30252 er en forudsætning for at udføre individuelle kurser og 5. studieår ved Laboratoriet for Fiskeriindustri.
Kontaktperson: Jette Nielsen, IBT, bygn. 221, tlf. 4525 2550
Kursusmål: At give de studerende en teoretisk og praktisk viden om fisk og skaldyr som råvarer i fiskeriindustrien, for derigennem at kunne forstå betydningen af samspillet mellem fiskeråvarer, integreret kvalitetsstyring og procesteknologi.
Kursusindhold: Kurset giver indblik i fiskeriindustrien, d.v.s. procesteknologi og kvalitetsstyring ved oparbejdning af konsumfisk til produkter og af industrifisk til fiskeprotein og -olie. Der undervises i fiskens anatomi, biokemi og mikrobiologi, og dette sættes i relation til fiskens sensoriske og funktionelle egenskaber for herigennem at opnå en forståelse for samspillet mellem råvare og teknologi. Automatiserede procesgange, kvalitetsmåling og -styring, hygiejne og arbejdsmiljø vil indgå i undervisningen. Havmiljøets indflydelse belyses ligeledes. Der undervises i akvatiske fødevareressourcer, herunder hav- og dambrug, samt primær produktion og globale aspekter. Fiskens betydning som foder, ikke mindst til hav- og dambrug, hvor det igennem den rette fodersammensætning er muligt at "designe" opdrætsfisken, vil blive gennemgået. Lovgivningen på fiskeriområdet diskuteres især med henblik på forståelsen af EU's direktiv vedrørende egenkontrol. Endelig vil fiskeripolitikkens betydning for råvaretilførsel og eksport blive berørt.