Tidligere kursus: C3052 |
Udbydes af:
Institut for Bioteknologi
(IBT) |
Pointspærring: C3052 |
Faglige forudsætninger: 30251 |
Vejledende semester:
Sidst i studiet. |
Deltager antal: Max. 18 |
Undervisningsform: Forelæsninger og øvelser. l heldagsekskursion. |
Evalueringsform:
Rapportaflevering samt mundtlig fremlæggelse
(13-skala
) |
Bemærkninger: Dette kursus og/eller 30251 er en forudsætning for at udføre individuelle kurser og 5. studieår ved Laboratoriet for Fiskeriindustri. |
Kontaktperson: |
Flemming Jessen, IBT, bygn. 221, tlf. 4525 2549 |
|
Kursusmål: At give et detaljeret kendskab til den helt specielle, grundlæggende biokemiske og mikrobiologiske viden, der anvendes til at sikre og styre fiskens kvalitet og friskhed som råvare og produkt. Ligeledes at bibringe forståelse for optimal udnyttelse af den ernæringsmæssige værdi. |
Kursusindhold: Der undervises på videregående niveau i fiskens biokemi, herunder proteinnedbrydning, enzymologi, hydrolytisk og oxidativ nedbrydning af de umættede fiskelipider (udvikling af aroma). Muligheden for beskyttelse mod protein og lipid forandringer i fersk og frossen fisk samt i fiskeprodukter diskuteres. Anvendelse af fiskeriindustriens biprodukter til hjælpestoffer, medicinsk brug og specielle vækstmedier vil blive berørt. Fiskeprodukters mikrobielle økologi gennemgås med vægt på forekomst og vækst af patogene bakterier og specifikke fordærvelsesbakterier. Denne viden anvendes til forudsigelse af holdbarhed samt design af optimal konservering. Anvendelse af naturlige antimikrobielle systemer gennemgås. Udvikling af biokemiske og mikrobiologiske hurtigmetoder til bestemmelse og forudsigelse af fiskens holdbarhed i produktions- og lagermæssig sammenhæng indgår i undervisningen, herunder moderne databehandling. Kurset tager sit udgangspunkt i de seneste forskningsresultater og igangværende projekter. |