30770 Funktionelle fødevarer (Tema)
|
Engelsk titel: Functional Foods
|
| Type: | L, Sprog: E |
| basiskursus |
|
Point:
12 point |
|
Udbydes af:
Institut for Bioteknologi
(IBT) |
Faglige forudsætninger: Fuldført 5. semester af levnedsmiddeluddannelsen eller: 30221/30224.25241.24101.25111. |
Vejledende semester:
7.-9. semester |
Undervisningsform: Introducerende foredrag, selvstudium, gruppe- og projektarbejde samt fremlæggelse. |
Evalueringsform:
Rapportaflevering samt mundtlig fremlæggelse
(13-skala
) |
Kontaktperson: |
Per Væggemose Nielsen, IBT, bygn. 221, tlf. 4525 2631 |
|
Kursusmål: Funktionelle fødevarer er af enorm økonomisk betydning i Østen, og er ved at bevæge sig ind på det vestlige marked. På grund af de store krav til dokumentation af virkningerne, er meget få varer markedsført som funktionelle fødevarer i Danmark. Målet med kurset er at give de studerende en up-to-date viden om nogle af de typer produkter, som vil kunne markedsføres som funktionelle fødevarer, deres påståede virkning samt dokumentation (hvis den findes) for de fysiologiske eller biokemiske virkningsmekanismer. De studerende vil således kunne opnå viden om og få et kristisk forhold til funktionelle fødevarer. |
Kursusindhold: Funktionelle fødevarer (Functional Foods) defineres ofte som: Madvarer, som - er produceret ud fra naturlige råvarer, - spises som del af de normale måltider, - og har en speciel (gavnlig) virkning på organismen, udover deres ernæringsmæssige værdi.
Kursus indhold angives i form af stikord. Følgende emner vil kunne vælges: Hvad kaldes Functional Foods? (Gaio, Cultura, Fiber juice, Sports drikke?) Novel Foods (f.eks. Tritricale, Quorn). Probiotics (levende organismer med gavnlig virkning, f.eks. Bifidobacterium). Designer Foods, Pharmafoods og helsekost. Immun stimulering af f.eks. probiotics. Stimulering af humør og koncentrationsevne med f.eks. cacao eller kaffe. Forsinkelse af alderdom. Sygdoms resistens. Industriens syn på Functional Foods. Økonomisk betydning for Functional Foods.
Som baggrundsemner kan nævnes: Fordøjelsessystemet som "frementerings reaktor": nedbrydningsprodukter og deres optagelse. Dannelse af produkter med signalerende (regulatorisk) virkning. Immunsystemet: B- og T-celle responset. Slimhinde inmmunsystemet vs. lymfebanens immunsystem, genkendelse af sel. Blodpropper og cholesterol. Marve-tarmkræft. |
|
|