Tidligere kursus: C3083 |
Udbydes af:
Institut for Bioteknologi
(IBT) |
Pointspærring: 30215.C3083.C3015 |
Faglige forudsætninger: Fuldført 5.semester af levnedsmiddeluddannelsen eller 24102. 30001. |
Vejledende semester:
Sidst i studiet. |
Deltager antal: Max. 20 |
Undervisningsform: Forelæsninger og øvelser, 2 eftermiddage pr. uge. |
Evalueringsform:
Laboratoriearbejde, rapportaflevering samt mundtlig fremlæggelse
(13-skala
) |
Bemærkninger: Undervisningen foregår både på KVL og DTU. Kurset har nr. 075810 på KVL. |
Kontaktperson: |
Ole Filtenborg, IBT, bygn. 221, tlf. 4525 2620 Mogens Jacobsen, MLI/KVL, tlf. 35283216 |
|
Kursusmål: At give den studerende indsigt og praktiske færdigheder i bestemmelse af taxonomiske, teknologiske og toxikologiske egenskaber hos gær- og skimmelsvampe med betydning for levneds- og nydelsesmiddelindustrien. |
Kursusindhold: Kurset omhandler gær- og skimmelsvampe, som dels anvendes positivt til fermentering, og dels er negative, d.v.s. kvalitetsødelæggende for levneds- og nydelsesmidler. Følgende egenskaber hos mikroorganismerne vil blive behandlet: Cytologi, mikro- og makromorfologi, differentiering, primær og sekundær metabolisme inklusive aromadannelse, vækst og resistens samt teknologiske egenskaber. Endvidere indgår mikrobiel økologi og taxonomi samt traditionelle og moderne identifikations- og analysemetoder. Der gives eksempler på praktisk anvendelse i industrien og kvalitetsødelæggelser forårsaget af gær- og skimmelsvampe, herunder bl.a. dannelse af mykotoxiner. |