DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 1998/1999 
 
67482 Grafisk billedbehandling
Engelsk titel: Graphics Image Processing

Type: Å, Sprog: D
initiativkursus
Point: 5 point
Tidligere kursus: 67902
Udbydes af: Institut for Planlægning (IFP)
Pointspærring: 67902
Faglige forudsætninger: 67162/67271/67163.04250
Ønskelige forudsætninger: 67901.67904
Vejledende semester: Midt i studiet.
Deltager antal: Max. 30
Undervisningsform: Forelæsninger og eftermiddagsøvelser.
Evalueringsform: Skriftlig eksamen (13-skala )
Bemærkninger: Kurset er et led i et medieteknologiske tiltag på DTU og det andet led i en kursusserie på 3 kurser rettet mod en grafisk branche og elektronisk publicering. Kurset udbydes som fælleskursus ml. en række inst. på DTU og Den Grafiske Højskole.
Kontaktperson: Niels Jørgen Christensen, IFP, bygn. 116, tlf. 4525 1654
Jens Michael Carstensen, IMM, bygn. 321, tlf. 4525 3412
Søren Forchhammer, TELE, bygn. 371, tlf. 4525 3622
Kursusmål: Dette kursus behandler problemer omkring prepress-processerne, d.v.s forløbet fra manuskript og billedfangst til færdig publiceringsform og henvender sig til studerende, der enten ønsker en generel orientering om elektronisk publicering og den grafiske industri, at arbejde i denne industri eller at arbejde med udvikling af udstyr som scannere etc. til den grafiske industri. Kurset skal give sådanne studerende et indblik i prepress-processen og de enkelte elementer heri og derved sætte deltagerne i stand til v.h.a. moderne informationsteknologiske metoder at løse de problemstillinger omkring kontrol, kvalitet og produktivitet, som forekommer ved grafisk reproduktion. Desuden skal kurset gøre deltagerne i stand til selv at tilrettelægge en mindre prepress-"produktion".
Kursusindhold: Overblik over procesforløbet i prepress og det udstyr og de konfigurationer, der anvendes. De enkelte trin i prepress-processflowet fra fremstilling af originalmateriale til publicering på elektronisk form eller i et trykt medie. Originalmateriale som tekst (fontteknologi, dtp-systemer), fotografier og digitale billeder samt karakterisering af originalmaterialet v.h.a. scannere, digitale kameraer etc. Digital behandling: farveseparation og sortgenerering, detailskarphed, tonkompression, farvekorrektion, rastering, punktbredning, derastering. Billedarkiver og elektroniske kataloger. Output: Foto- og imagesættere, printere, grafiske film og plader. Postscript. Kvalitetsparametre. Kvalitetsstyring: Color Management Systemer, kalibrering, profiler, farvematchning, farverumskonvertering. Dataformater. Datareduktion og komprimering.