DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 1998/1999 
 
36414 Polymer fluid mekanik
Kurset udbydes ikke i 1998
Engelsk titel: Polymer Fluid Mechanics

Type: Å, Sprog: D
initiativkursus
Point: 5 point
Tidligere kursus: C3618
Udbydes af: Institut for Kemiteknik (KT)
Pointspærring: C3618
Faglige forudsætninger: 36210/77256, 36263 senest samtidig
Vejledende semester: 7. semester.
Undervisningsform: Forelæsninger og opgaveregning. ½ eftermiddag pr. uge med opgaveregning
Evalueringsform: Afløsningsopgave(50%) samt 2 projekter i løbet af semestret (2x25%) (13-skala )
Bemærkninger: Lærebog: Bird, R.B., Armstrong, R.C. og Hassager, O.: Dynamics of Polymeric Liquids, I, Fluid Mechanics, Wiley, New York, 1987.
Kurset udbydes ikke i 1998.
Kontaktperson: Peter Szabo, KT, bygn. 227, tlf. 4525 2972
Kursusmål: At give deltagerne en forståelse af egenskaberne af polymerer og makromolekylære fluider, samt at sætte deltagerne i stand til at beregne strømning og varmetransmission i disse væsker.
Kursusindhold: Kurset er inddelt i fem hovedemner:
1. Indledende fluid mekanik: Balanceligninger på basis af fluxe. Balanceligninger på basis af transportegenskaber. Løsning af isoterme og ikke-isoterme strømningsproblemer.
2. Reologi af polymere fluider: Viskositet af ikke-newtonske væsker, elastiske effekter, bobler og partikler, dimensionsløse grupper, karakterisering af polymere og makromolekylære fluider ved materialefunktioner.
3. Modeller for polymere fluider: Det generaliserede newtonske fluid, lineær viskoelasticitet, ikke-lineær viskoelasticitet.
4. Løsning af strømningsproblemer: Typiske problemstillinger kunne være: Reometri, ekstrudering, dannelse af fibre og film, sprøjtestøbning, varmebehandling af fødevarer m.m.
5. Tolkning af eksperimentelle data. Klassiske metoder: Analyse af måleresultater opnået i stationær og oscillatorisk forskydningsstrømning. Nye metoder: Analyse af måleresultater opnået i transient forlængelse. I det omfang det er muligt, vil tolkning ske på basis af målinger gennemført som en del af kurset.