DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 1998/1999 
 
36415 Videregående membranteknologi
Engelsk titel: Membrane Technology

Type: Å, Sprog: E
basiskursus
Point: 5 point
Tidligere kursus: C3619
Udbydes af: Institut for Kemiteknik (KT)
Pointspærring: C3619
Faglige forudsætninger: 36100
Vejledende semester: Midt til sent i studiet
Undervisningsform: Forelæsninger og opgaveregning, ½ eftermiddag pr. uge med problemløsning ved gruppearbejde
Evalueringsform: Skriftlig eksamen (13-skala )
Bemærkninger: Lærebog: M. Mulder: "Basic Principles of Membrane Technology", 2ed. 1996
Kontaktperson: Gunnar Jonsson, KT, bygn. 227, tlf. 4525 2946
Kursusmål: At give deltagerne en forståelse af mekanismerne for stoftransport i forskellige membrantyper samt at sætte deltagerne i stand til at vurdere muligheden for at arbejde med separationsprocesser baseret på anvendelsen af selektive membraner.
Kursusindhold: Kurset er inddelt i fem hovedemner:
1. Membranmaterialer og membranegenskaber: Fremstilling af syntetiske membraner baseret på polymerer, keramiske og metalliske materialer.
2. Karakterisering af porøse og ikke-porøse membranmaterialer: Mekanismer for sorption og stoftransport af gasser, organiske stoffer og salte i forskellige membrantyper. Polarisationsfænomener og fouling af membranoverflader.
3. Membranprocesser: Gaspermeation, omvendt osmose, nanofiltrering, ultrafiltrering, mikrofiltrering og diafiltrering. Dialyse, elektrodialyse og bipolære membraner. Pervaporation, membrandestillation og membrankontaktorer. Flydende membraner og "facilitated transport" membraner.
4. Membranmodultyper, anlægsopbygning og procesdesign af membrananlæg. Teknisk og økonomisk vurdering af forskellige membranprocesser i forhold til traditionelle separationsprocesser.
5. Eksempler på anvendelse af membranseparationsprocesser inden for den farmaceutiske og bioteknologiske industri, levnedsmiddelindustrien, den petrokemiske industri samt generelt inden for miljøområdet.