DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 1999/2000 
 
30770 Funktionelle fødevarer og Novel foods (Tema)
Engelsk titel: Functional Foods and Novel Foods
Sprog: engelsk Point: 12
Type: basiskursus, kursus på levnedsmiddeluddannelsen
Sprog: engelsk

Faglige forudsætninger: Fuldført 5. semester af levnedsmiddeluddannelsen eller: 30221/30224.25241.24101.25111.
Vejledende placering: 7. - 9 semester
Undervisningsform: Introducerende foredrag, selvstudium, gruppe- og projektarbejde samt fremlæggelse.
Evalueringsform Rapportaflevering samt mundtlig fremlæggelse
Karakter: 13-skala
Kontaktperson: Per Væggemose Nielsen, bygn. 221, tlf. 4525 2631, email pvn@ibt.dtu.dk, http://www.ibt.dtu.dk/staff/pvn/pvn.htm
Hanne Frøkiær, bygn. 224, tlf. 4525 2753, email hanne.frokiaer@biocentrum.dtu.dk
Jan Martinussen, bygn. 301, tlf. 45252498, jm@im.dtu.dk

Institut: Institut for Bioteknologi
Studieudvalg: LMU
Kursusmål: Den hastige udvikling inden for levnedsmiddelbioteknologi de seneste år tier har gjort det muligt at designe nye fødevarer eller tilføre eksisterende levnedsmidler ny egenskaber. Generelt kaldes disse for Designer foods eller Novel foods. Hvis de yderligere har en speciel gavnlig effekt på den menneskelige organisme ud over den ernæringsmæssige værdi betegnes de funktionelle fødevarer (Functional foods), Nutricuticals eller Pharma foods. Målet med kurset er at give de studerende en up-to-date viden om disse nye levnedsmidler, lægge fundamentet for en kritisk vurdering af disse set i forhold til traditionelle levnedsmidler, samt specielt for funktionelle fødevarer at vurdere deres påståede virkning og dokumentationen for de fysiologiske eller biokemiske virkningsmekanismer. Endvidere søges det at give de studerende et detaljeret kendskab til lovgivning og markedsføringsforhold for disse produkter.
Kursusindhold: Den bioteknologiske baggrund for Novel foods og funktionelle fødevarer, funktion og ernæringsmæssige værdi af de funktionelle ingredienser: antioxidanter, vitaminer, fiber og komplekse kulhydrater, strukturelle fedtstoffer, probiotika og genetisk modificerede organismer (GMO). Ernæringsmæssige forhold, sundhed/sygdom og fysiologiske effekter. Fordøjelsessystemet som "fermenterings reaktor": nedbrydningsprodukter og deres optagelse. Dannelse af produkter med signalerende (regulatorisk) virkning. Immunsystemet: B- og T-celle responset. Slimhinde inmmunsystemet vs. lymfebanens immunsystem. Lovgivning og markedsføring. Levnedsmiddelingeniørmæssige overvejelser i forbindelse med fremstilling af Novel food eller funktionelle fødevarer. Eksperimentelt arbejde i relation til fremstilling og godkendelse af et Novel food eller en funktionel fødevare.