DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 1999/2000 
 
30782 Funktionalitet og funktionelle ingredienser i levnedsmidler
Fælles kursus med KVL Engelsk titel: Functionality and Functional Ingredients in Food
Sprog: dansk Point: 6
Type: basiskursus, udbydes under åben uddannelse, kursus på levnedsmiddeluddannelsen
Sprog: dansk

Tidligere kursus: C3082
Pointspærring: C3082
Faglige forudsætninger: Fuldført 5. semester af levnedsmiddeluddannelsen (bestået levnedsmiddelkemi og levnedsmiddelteknologi), C3201/30224/30221 eller tilsvarende
Vejledende placering: Sidst i studiet.
Undervisningsform: Forelæsninger og øvelser de første 6 uger. Projektarbejde i laboratoriet svarende til 12 eftermiddage.
Evalueringsform Rapportaflevering samt mundtlig fremlæggelse
Karakter: 13-skala
Antal studerende: max. 18

Bemærkninger: Forelæsninger afholdes på KVL (kursus nr. 075511) i ulige år og på DTU i lige år. Iøvrigt deltager begge institutioner alle år.
Projektrapporten består af en teoretisk del og en del, der beskriver det udførte arbejde i laboratoriet (hver del 50%).
Kontaktperson: Merete Norsker Bergsøe, bygn. 221, tlf. 4525 2723, email mn@ibt.dtu.dk
eller Richard Ipsen, MLI/KVL tlf. 3528 3225

Institut: Institut for Bioteknologi
Studieudvalg: LMU
Kursusmål: At bibringe den studerende en samlet beskrivelse af funktionalitetsbegrebet, en dybtgående forståelse for samspillet mellem kemisk opbygning, funktionalitet og mikrostruktur, samt kendskab til metoder til bedømmelse af levnedsmidlers tekstur og fysiske stabilitet. Ved kursets afslutning skal den studerende være i stand til at vurdere et levnedsmiddels funktionelle egenskaber samt anvendelsen af funktionelle ingredienser i levnedsmidler ud fra kemisk/fysiske og sensoriske forhold.
Kursusindhold: Kurset behandler følgende emner: Funktionalitetsbegrebet, reologiske egenskaber, vandbinding, emulsionsegenskaber, geldannelse og synerese, skumegenskaber, funktionelle ingredienser (protein, stivelse og andre polysaccharider, emulgatorer) levnedsmidlers mikrostruktur samt sammenhæng mellem funktionalitet og sensorik
De centrale problemstillinger behandles i forelæsninger og indøves gennem projektarbejde i laboratoriet. Forelæsningerne er placeret i de første 6 uger af semesteret. Resten af tiden bruges til projektarbejde i grupper på 2-4 studerende. Projektrapporten består af en teoretisk del (der tæller med 50% af karakteren) og en del, der beskriver det udførte arbejde i laboratoriet (50%). Eksamen består af, at de studerende fremlægger projektrapporten mundtlig.