|
Tidligere kursus: C3087
|
Pointspærring: C3087
|
|
Faglige forudsætninger: Fuldført 5. semester af levnedsmideluddannelsen eller C3022/30222/30221
|
|
Vejledende placering: Sidst i studiet.
|
Undervisningsform: Forelæsninger og øvelser.
|
Evalueringsform Rapportaflevering samt mundtlig fremlæggelse
|
Karakter: 13-skala
|
|
Bemærkninger: Undervisningen foregår på KVL med halvdelen af øvelserne på DTU. Kurset har nr. 076018 på KVL.
|
|
|
Institut: Institut for Bioteknologi
|
Studieudvalg: LMU
|
Kursusmål: At give de studerende de nødvendige redskaber til at vurdere mikrobiologiske aspekter ved produkter og processer i levnedsmiddelindustrien. Dette opnås via et dybtgående kendskab til levnedsmiddelkonserveringens mikrobiologi, mikrobiologisk kvalitetssikring samt hygiejniske problemstillinger i forbindelse med fremstilling af levnedsmidler.
|
Kursusindhold: Fundamentale principper for fysiske og kemiske faktorers indvirkning på overlevelse og vækst af mikroorganismer i levnedsmidler. Cellebeskadigelse og reparation af mikroorganismer i levnedsmidler. Forudsigelse af mikrobiel stabilitet ved matematiske modeller m.m. Kvantitativ risikovurdering. Hygiejniske krav til design af udstyr, materialevalg og indretning af levnedsmiddelvirksomheder. Aseptiske processer og renrumsteknologi. Mikrobiologiske aspekter af rengøring og desinfektion i levnedsmiddelvirksomheder. Mikrobiologisk procesovervågning. Mikrobiologiske hurtigmetoder inklusive molekylære metoder til karakterisering af specifikke mikroorganismer. Mikrobiologisk kvalitetskontrol og integrering i overordnede kvalitetssystemer (TQM, ISO 9000, HACCP m.fl.)
|