Type: | basiskursus, kursus på levnedsmiddeluddannelsen Sprog: dansk |
|
Tidligere kursus: 24771, 24772
|
Pointspærring: C2471/24771/24772/24101/24001
|
|
Faglige forudsætninger: 91521
|
|
Vejledende placering: 3. semester.
|
Undervisningsform: Forelæsning, opgaveregning og øvelser
|
Evalueringsform Skriftlig eksamen. Hjælpemidler ikke tilladt. Godkendelse af rapport for øvelserne
|
Karakter: 13-skala
|
|
Bemærkninger: Kurset kører fra efterår 1999
|
|
|
Institut: Institut for Mikrobiologi
|
Studieudvalg: LMU
|
Kursusmål: At give de studerende en grundlæggende viden om mikroorganismer og deres molekylære biologi, samt et sådant kendskab til mikrobiologiens arbejdsmetoder og resultater, at de studerende efter endt kursus kan følge en faglig diskussion og på egen hånd læse mikrobiologisk faglitteratur. I kursets eksperimentelle del indlæres de grundlæggende principper for ekssperimentelt arbejde med biologiske materialer (væv, celler og biomolekyler). Idet der fokuseres på både miljølaterede emner (vækst, bakteriologisk vandanalyse) og industrielt relevante problemstillinger, skal kurset på virkelighedsnær måde støtte og levendegøre det teoretiske stof i forelæsningerne.
|
Kursusindhold: Mikrobiologiens grundbegreber, de taxonomiske principper, gennemgang af nogle af de vigtigste prokaryotiske grupper. Detektion af mikroorganismer med moderne molekylærbiologiske metoder. Sterilisation og desinfektion. Mikroorganismers vækst, cellecyklus og energimetabolismer. Bakteriegenetik, fremstilling og isolering af mutanter. Livscyklus af vira. Mikrobiel økologi. I den eksperimentelle del gennemgås følgende: Mikrobiologiske teknikker: sterilteknik, celledyrkning, spillevandsanalyse og bakterier i levnedsmiddelfremstilling. DNA teknologi: Gen kloning samt isolering og analyse af DNA. Regulering af gen ekspression.
|