DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 1999/2000 
 
52410 Hypermedier
Engelsk titel: Hypermedia
Sprog: dansk Point: 10
Type: initiativkursus, udbydes under åben uddannelse
Sprog: dansk

Faglige forudsætninger: 67484. Elektro- eller Informatikfagpakken
Ønskelige forudsætninger: 49234/52251/52275

Vejledende placering: 7. - 9 semester
Undervisningsform: Kurset udbydes i samarbejde med Datalogisk Institut på Aarhus Universitet. Forelæsninger og demionstrationer fra Aarhus via Smart Board og konferencesystem, kombineret med øvelser.
Evalueringsform Rapportaflevering samt mundtlig eksamen Evt. eksamen via videoforbindelse til Aarhus
Karakter: 13-skala
Antal studerende: max. 16

Bemærkninger: Kurset indgår i specialiseringen "Distribuerede multimedier" på DTU.
Kontaktperson: Henning Olesen, Bygning 371, DTU TLF. +45 45 25 51 79, email olesen@cti.dtu.dk. Kaj Grønbæk, Datalogisk Institut Aarhus Universitet. TLF. +45 89 42 56 36, email kgronbak@intermedia.au.dk

Institut: Institut for Telekommunikation
Studieudvalg: ESU
Kursusmål: Området hypermedier dækker et bredt spektrum og faciliteter, som gør det muligt at kombinere heterogene medier til avancerede informationsstrukturer med lyd, video, tekst, grafik osv. Den grundlæggende idé er, at organisere information i et netværk med knudepunkter og links, så det udgør en søgbar struktur. Links kan repræsentere mange typer af relationer (en associaton, en aktiv handling etc.) mellem knudepunkter og dele af deres indhold. Kurset giver en introduktion til de grundlæggende koncepter, den historiske udvikling og state-of-the-art inden for hypermedier. De studerende vil lære, hvordan man designer og vurderer anvendeligheden af hypermedie-applikationer med en given funktionalitet.
Kursusindhold: Kurset giver en introduktion til en række begreber: links, ankre, organisering af informationer i netværk, kompositionsstrukturer, synkronisering af tidsbaserede data (lyd og video), browsing og navigation. Desuden behandles emner som informationssøgning og -filtrering, samarbejdsstøtte og fælles skrivning. Tidlige eksempler på banebrydende multi-/hypermedie systemer (f.eks. Augment, Xanadu, Intermedie, NoteCards, KMS) omtales. Nyere udviklinger inden for hypermedie på Internettet (f.eks. WWW, VRML and HyperWave), distribuerede hypermedier og åbne hypermedier (f.eks. DEVISE Hypermedia, MicroCosm, SEPIA) diskuteres. Studerende vil få mulighed for at få hands-on er faringer med en række af disse systemer.
Forskellige principper for implementering af hypermedier og deres styrker i forskellige anvendelsesområder bliver diskuteret, ligesom vi vil komme ind på specielle anvendelseområder for hypermedier (produktudvikling, medicin, softwareudvikling osv.).