DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 2000/2001 
 
25232 Ernæringsmæssige aspekter ved levnedsmiddelproduktion
Engelsk titel: Nutritional Aspects of Food Production
Sprog: dansk Point: 5
Type: basiskursus, kursus på phd-niveau, udbydes under åben uddannelse, kursus på levnedsmiddeluddannelsen
Sprog: dansk

Tidligere kursus: C2532
Pointspærring: C2532
Faglige forudsætninger: 25111 / 25771
Vejledende placering: Diplom: 6/7 semester. Civil: midt i studiet
Undervisningsform: Forelæsninger, kollokvier, bearbejdning af en selvstændig opgave med udarbejdelse af manuskript og afsluttende foredrag.
Evalueringsform 2 timers skriftlig prøve og bedømmelse af foredragsmanuskript
Karakter: 13-skala
Antal studerende: max. 24

Bemærkninger: Det er en 2 timers skriftlig prøve og bedømmelse af foredragsmanuskript. De to prøvedele tæller hver 50%
Kontaktperson: Vibeke Barkholt, bygn. 224, tlf. 4525 2751, email vb@biocentrum.dtu.dk
Carl-Erik Høy, bygn. 224, tlf. 4525 2737, email ceh@biocentrum.dtu.dk

Institut: Institut for Biokemi og Ernæring
Studieudvalg: KSU
Kursusmål: At give de studerende en forståelse for de ernæringsmæssige aspekter ved forarbejdning og opbevaring af levnedsmidler, med særligt henblik på den humane ernæring.
Kursusindhold: Den ernæringsmæssige betydning af levnedsmiddelproduktion belyser. Herunder forskellige former for forarbejdning, incl. industrielle processer samt lagringens indflydelse på de vigtigste komponenter i fødevarer. Desuden diskuteres relevante analysemetoder.
Proteiner: Metoder til ernæringsmæssig optimering af levnedsmidlers aminosyresammensætning. Ernæringsmæssig betydning af proteinmodifikation under processering. Anti-ernæringsfaktorer: Allergener, lectiner, proteaseinhibitorer. Dannelse af biogene aminer. Gennemgang af veldefinerede enzymatiske reaktioner i levnedsmiddelproduktion.
Lipider: Isomere fedtsyrer i spisefedtstoffer. Polyumættede n-6 og n-3 fedtsyrer i levnedsmidler. Strukturmodificerede fedtstoffer, kemisk og enzymatisk interesterificering. Lipidoxidation generelt, autoxidation og enzymatisk oxidation. Primære og sekundære oxidationsprodukters rolle. Cholesteroloxidation. Antioxidanter, herunder enzymsystemers rolle. Analysemetoder for lipider og lipidoxidation.
Kulhydrater: Mono- og disacchariders ernæringsmæssige betydning. Polysaccharider, processers betydning for ernæringsværdi, formaling, enzymmodifikation, kostfibre. Maillardreaktioner.
Vitaminer: Fedtopløselige: A,E,D og K, forekomst og funktion i fødevarer. Vitamin Es rolle i lipidoxidation. Vandopløselige: Forekomst og tab ved produktionsprocesser. Vitamin C og redox-processer. Vitaminbestemmelser i levnedsmidler.
Mineraler og sporstoffer: Forekomst, funktion og anbefalet behov. "Functional foods" og deres ernæringsmæssige relevans.
Herudover vil udvalgte emner og "case stories" blive behandlet i foredragsform.