DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 2000/2001 
 
50575 Sikkerhed og fejltolerans i automatiserede systemer
Engelsk titel: Safety and Fault-tolerance of Automated Systems
Sprog: engelsk Point: 5
Type: initiativkursus, udbydes under åben uddannelse
Sprog: engelsk

Faglige forudsætninger: 50310
Vejledende placering: Sent i studiet
Undervisningsform: Forelæsninger og computerbaserede øvelser
Evalueringsform Mundtlig eksamen (vægtes med 2/3) samt rapportaflevering (vægtes med 1/3)
Karakter: 13-skala
Kontaktperson: Mogens Blanke, bygn. 326, tlf. 4525 3564, email mb@iau.dtu.dk

Institut: Institut for Automation
Studieudvalg: ESU
Kursusmål: Komponentfejl er en forudsigelig hændelse i ethvert system. Effekten af sådanne fejl kan være nedbrud på enkeltsystemniveau, men fejl kan også udbrede sig til større dele af en reguleret proces, hvor konsekvensen kan være nedbrud, nedlukning eller direkte ulykker med skader på personer eller miljø.
Formålet med kurset er at give deltagerne indsigt i metoder til detektion af fejl i dynamiske systemer på både teoretisk og praktisk niveau, og at introducere metoder der kan gøre automatiserede systemer fejloperationelle, tolerante overfor fejl eller blot fejlsikre. De tre begreber dækker over systemer, som fortsætter deres funktion uanset enkeltfejl, som fortsætter med nedsat kvalitet, eller som standser i en tilstand, som er sikker for omgivelserne.
Kurset skal give tilstrækkelig indsigt og færdighed i de ingeniørmæssige aspekter indenfor området, så de gennemgåede metoder kan anvendes umiddelbart i projekter, i forskningsarbejde og i industrielt systemudviklingsarbejde.
Kursusindhold: I kursets første del behandles analytiske metoder til diagnose af fejl i et reguleringssystem: Fejl i dynamiske systemer, specielt fejl i lukket sløjfe regulering, krav til fejldetektion. Diagnose af fejl udfra generering af residualer for en dynamisk proces. Analytisk redundans, observere og andre typer filtre til detektion af fejl. Detektion af ændring i et residual for støjfyldte målinger: statistiske principper.
I kursets anden del behandles metoder til at opnå fejltolerance: metoder til analyse af fejludbredelse; metoder til analyse af et systems struktur med henblik på at afgøre, om der er redundans, som tillader fejldetektering og omkonfigurering i tilfælde af fejl; metoder til at omkonfigurere en regulator, når fejl forekommer;
Kursets tredie del omhandler teknikker til at opnå fejloperationelle løsninger, specielt med anvendelse af tredobbelt hardware, enheder til at finde ikke-fejlende signaler, dublerede aktuatorer.
Eksempel og øvelser: Kurset anvender to gennemgående eksempler til illustration af de omhandlede metoder. Ved øvelserne foregår indøvelse af metoder fortrinsvis ved computer (Matlab) baserede øvelser og simuleringer.