DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 2000/2001 
 
30773 Levnedsmiddelteknologi L
Engelsk titel: Food Technology
Sprog: dansk Point: 15
Type: obligatorisk kursus, udbydes under åben uddannelse, kursus på levnedsmiddeluddannelsen
Sprog: dansk

Tidligere kursus: 30771, 30772
Pointspærring: C3071,C3072, 30771, 30772
Faglige forudsætninger: 91533, 072511 og 71218. Deltaget i 4. semester af levnedsmiddeluddannelsen eller tilsvarende
Vejledende placering: 5. semester.
Undervisningsform: Forelæsninger, regneøvelser og laboratorieøvelser.
Evalueringsform Bedømmelse af skriftlig eks. forudsætter godkendelse af obl. rapporter. Skriftlig eksamen samt godkendelse af rapporter i øvelsesdelen (hver rapport skal bestås med mindst karakteren 6 eller bestået/ikke bestået). Bedømmelse efter 13-skalaen, idet eksamen tæller 70%, og den karaktergivende rapport tæller 30%.
Karakter: 13-skala
Bemærkninger: Kurset er primært rettet mod studerende på levnedsmiddeluddannelsen. DTU-studerende, som sigter mod bioteknologifagprofilen, kan deltage efter aftale.
Forelæsninger: mandag og torsdag.
Opgaveregning: torsdag eftermiddag.
Øvelser: tirsdag eftermiddag og hele onsdag.
Kontaktperson: Jens Adler-Nissen, bygn. 227, tlf. 4525 2629, email jan@biocentrum.dtu.dk
Jørgen Risum, bygn. 227, tlf. 4525 2962, email jr@biocentrum.dtu.dk
Merete Norsker, bygn. 221, tlf. 45252723, mn@ibt.dtu.dk

Institut: Institut for Bioteknologi
Studieudvalg: LMU
Kursusmål: At give de studerende et solidt teoretisk kendskab til levnedsmiddelteknologi med hovedvægten på teorier og basale beregningsværktøjer inden for proces- og produktteknologi. Desuden gøre de studerende bekendt med væsentlige problemstillinger inden for levnedsmiddelindustrielle produktionssystemer. De studerende skal på baggrund af dette kursus sammen med kurset Levnedsmiddelindustrielle enhedsoperationer (91533) kunne foretage beregninger, der er nødvendige ved procesvurderinger (konservering, holdbarhed, energiforbrug, apparatur dimensionering o.lign.). De studerende skal kunne vurdere anvendelighed af forskellige enhedsoperationer i forbindelse med behandling af forskellige typer levnedsmidler. Øvelsesdelen skal sætte de studerende i stand til at benytte og bedre forstå vigtigt apparatur, metoder, processer og teorier, der er væsentlige elementer indenfor industriel produktion af levnedsmidler (inklusive catering).
Kursusindhold: I kurset behandles bl.a. følgende emner:
Procesteknologi: Varmebehandling i kontinuerlige og batch processer, non-newtonsk strømning, membranprocesser, ekstrudering, flashfordampning og aromagenvinding, saltning og røgning.
Produktteknologi: Produktformulering, hurdleteknik, kemisk konservering, fermentering, enzymteknologi, modificeret atmosfærepakning og emballering.
Produktionssystemer: Hygiejne, miljørigtig produktion, økologisk produktion, arbejdsmiljørigtig produktion. De enkelte emner illustreres med eksempler.
Øvelsesdelen omfatter en række øvelser indenfor levnedsmiddelindustriprocesser og produktteknologi til underbygning af teoridelen af kurset.