DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 2000/2001 
 
30783 Gær- og skimmelsvampe i levneds- og nydelsesmidler
Fælles kursus med KVL Engelsk titel: Food Mycology L
Sprog: engelsk Point: 12
Type: basiskursus, udbydes under åben uddannelse, kursus på levnedsmiddeluddannelsen
Sprog: engelsk

Tidligere kursus: C3083
Pointspærring: 30215.C3083.C3015
Faglige forudsætninger: Fuldført 5.semester af levnedsmiddeluddannelsen eller 24102. 30001.
Vejledende placering: Sidst i studiet.
Undervisningsform: Forelæsninger og øvelser, 2 eftermiddage pr. uge.
Evalueringsform Laboratoriearbejde, rapportaflevering samt mundtlig eksamen
Karakter: 13-skala
Antal studerende: max. 20

Bemærkninger: Undervisningen foregår på KVL eller DTU. Undervisningssted vil fremgå af opslag i bygning 101A og 221 ved semesterstart samt af lokaleoversigten. Kurset har nr. 075810 på KVL. De sidste 7 ugers øvelser foregår på DTU.

Studerende med interesse for mykologiske kurser omhandlende fx bioteknologi, taksonomi, fysiologi, metabolitter og økologi, anbefales at kigge på kursuskataloget for Øresund Mykologiskolen; http://www.bot.ku.dk/oms/.
Kontaktperson: Ole Filtenborg, bygn. 221, tlf. 4525 2620, email of@biocentrum.dtu.dk, http://www.ibt.dtu.dk/staff/of/of.htm

Institut: Institut for Bioteknologi
Studieudvalg: LMU
Kursusmål: At give den studerende indsigt og praktiske færdigheder i bestemmelse af taxonomiske, teknologiske og toxikologiske egenskaber hos gær- og skimmelsvampe med betydning for levneds- og nydelsesmiddelindustrien.
Kursusindhold: Kurset omhandler gær- og skimmelsvampe, som dels anvendes positivt til fermentering, og dels er negative, d.v.s. kvalitetsødelæggende for levneds- og nydelsesmidler. Følgende egenskaber hos mikroorganismerne vil blive behandlet: Cytologi, mikro- og makromorfologi, differentiering, primær og sekundær metabolisme inklusive aromadannelse, vækst og resistens samt teknologiske egenskaber. Endvidere indgår mikrobiel økologi og taxonomi samt traditionelle og moderne identifikations- og analysemetoder. Der gives eksempler på praktisk anvendelse i industrien og kvalitetsødelæggelser forårsaget af gær- og skimmelsvampe, herunder bl.a. dannelse af mykotoxiner.