DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 2000/2001 
 
30787 Mikrobiologiske aspekter af levnedsmiddelkonservering og kvalitetssikring
Fælles kursus med KVL (076018) Engelsk titel: Microbial aspects of Food Preservation and Quality Assurance
Sprog: engelsk Point: 9
Type: Sprog: engelsk

Tidligere kursus: C3087
Pointspærring: C3087
Faglige forudsætninger: Fuldført 5. semester af levnedsmideluddannelsen eller C3022/30222/30221
Vejledende placering: Sidst i studiet.
Undervisningsform: Forelæsninger og øvelser.
Evalueringsform Rapportaflevering samt mundtlig fremlæggelse
Karakter: 13-skala
Bemærkninger: Undervisningen foregår på KVL med halvdelen af øvelserne på DTU. Kurset har nr. 076018 på KVL.

Studerende med interesse for mykologiske kurser omhandlende fx bioteknologi, taksonomi, fysiologi, metabolitter og økologi, anbefales at kigge på kursuskataloget for Øresund Mykologiskolen; http://www.bot.ku.dk/oms/.
Kontaktperson: Per Væggemose Nielsen, bygn. 221, tlf. 4525 2631, email pvn@biocentrum.dtu.dk, http://www.biocentrum.dtu.dk/mycology/staff/scientific_staff/nielsen_per_v/index

Institut: Institut for Bioteknologi
Studieudvalg: LMU
Kursusmål: At give de studerende de nødvendige redskaber til at vurdere mikrobiologiske aspekter ved produkter og processer i levnedsmiddelindustrien. Dette opnås via et dybtgående kendskab til levnedsmiddelkonserveringens mikrobiologi, mikrobiologisk kvalitetssikring samt hygiejniske problemstillinger i forbindelse med fremstilling af levnedsmidler.
Kursusindhold: Fundamentale principper for fysiske og kemiske faktorers indvirkning på overlevelse og vækst af mikroorganismer i levnedsmidler. Cellebeskadigelse og reparation af mikroorganismer i levnedsmidler. Forudsigelse af mikrobiel stabilitet ved matematiske modeller m.m. Kvantitativ risikovurdering. Hygiejniske krav til design af udstyr, materialevalg og indretning af levnedsmiddelvirksomheder. Aseptiske processer og renrumsteknologi. Mikrobiologiske aspekter af rengøring og desinfektion i levnedsmiddelvirksomheder. Mikrobiologisk procesovervågning. Mikrobiologiske hurtigmetoder inklusive molekylære metoder til karakterisering af specifikke mikroorganismer. Mikrobiologisk kvalitetskontrol og integrering i overordnede kvalitetssystemer (TQM, ISO 9000, HACCP m.fl.)