DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 2000/2001 
 
21550 Computermodellering i kemi
Engelsk titel: Computermodellering i kemi
Sprog: engelsk Point: 7,5
Type: initiativkursus
Sprog: engelsk

Faglige forudsætninger: 01030 / 01031 . 21262 . 21390
Ønskelige forudsætninger: 21215 . 23110 . 36263

Vejledende placering: 5. semester eller senere
Undervisningsform: Forelæsninger og øvelser (databar)
Evalueringsform Bedømmelse af projektrapport
Karakter: 13-skala
Antal studerende: max. 20

Bemærkninger: Kurset danner sammen med de videregående kurser i statistisk og irreversibel termodynamik (21468), grænsefladers fysiske kemi (21480) og biologiske systemers fysiske kemi (21495) en naturlig enhed, der tilvejebringer det molekylære grundlag for den termodynamiske beskrivelse af ligevægts- og ikke-ligevægtssystemer. Kurset kan desuden danne baggrund for videregående arbejde med teknisk kemi, katalyse, overfladekemi, polymerkemi, biologisk kemi og biokemi.
Kontaktperson: Günther H.j. Peters, bygn. 206, tlf. 4525 2486, email ghp@kemi.dtu.dk

Kursets netadresse: http://www.kemi.dtu.dk/kurser/21550/
Institut: Institut for Kemi
Studieudvalg: KSU
Kursusmål: At give de studerende en grundlæggende indføring i computersimuleringsmetoder til modellering af molekylære systemer og molekylvekselvirkninger for derved at sætte dem i stand til at anvende og evaluere samt udvikle simuleringsprogrammer til løsning af problemstillinger inden for kemi, kemiteknik, fysik og biologi.
Kursusindhold: Monte Carlo- og molekyldynamiske simuleringer (sandsynlighedsregninger, numerisk integration, forskellige termodynamiske ensembler, termostater). Molekylmekaniske metoder til udvikling af kraftfelter (minimering af energier, optimering af kraftkonstanter). Analyse af simuleringsresultater: termodynamiske egenskaber, molekylstrukturer, vibrationsspektre, par-fordelingsfunktioner, strukturfaktorer, faseligevægte, fluktuationer, kritiske fænomener, transportkoefficienter, tidskorrelationsfunktioner. Sammenligning med eksperimentelle resultater. Til støtte af indlæringen og forståelsen af teorien, der gennemgås ved forelæsningerne, udføres en række praktiske simuleringsøvelser, hvor deltagerne også får lejlighed til at modificere eksisterende programmer og selv udvikle mindre programmer.