DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 2000/2001 
 
24773 Mikrobiologi L, teori og øvelser
Engelsk titel: Microbiology L
Sprog: dansk Point: 10
Type: basiskursus, kursus på levnedsmiddeluddannelsen
Sprog: dansk

Tidligere kursus: 24771, 24772
Pointspærring: C2471/24771/c2472/24772/24101/24001
Faglige forudsætninger: 91924
Vejledende placering: 3. semester.
Undervisningsform: Forelæsning, opgaveregning og øvelser
Evalueringsform Skriftlig eksamen. Hjælpemidler ikke tilladt. Godkendelse af rapport for øvelserne
Karakter: 13-skala
Bemærkninger: Fra efterår 2000 er kursets teoretiske del udvidet til 7,5 point og den eksperimentelle del indskrænket til 2,5 point.
Kontaktperson: Peter Ruhdal Jensen, bygn. 301, tlf. 4525 2510, email PRJ@biocentrum.dtu.dk
Jan Martinussen, bygn. 301, tlf. 4525 2498, email jan.martinussen@biocentrum.dtu.dk

Institut: Institut for Mikrobiologi
Studieudvalg: LMU
Kursusmål: At give de studerende en grundlæggende viden om mikroorganismer og deres molekylære biologi, samt et sådant kendskab til mikrobiologiens arbejdsmetoder og resultater, at de studerende efter endt kursus kan følge en faglig diskussion og på egen hånd læse mikrobiologisk faglitteratur. I kursets eksperimentelle del indlæres de grundlæggende principper for eksperimentelt arbejde med biologiske materialer (mikroorganismer og biomolekyler). Idet der fokuseres på både miljørelaterede emner og industrielt relevante problemstillinger, skal kurset på virkelighedsnær måde støtte og levendegøre det teoretiske stof i forelæsningerne.
Kursusindhold: Der gives en introduktion til celle biologi, herunder til makromolekylære processer som DNA replikation, transkription og translation. Mikrobiologiens grundbegreber, de taxonomiske principper, gennemgang af nogle af de vigtigste prokaryotiske grupper. Detektion af mikroorganismer med moderne molekylærbiologiske metoder. Sterilisation og desinfektion. Mikroorganismers vækst, cellecyklus og energimetabolismer. Bakteriegenetik, fremstilling og isolering af mutanter. Livscyklus af vira. Mikrobiel økologi. I den eksperimentelle del gennemgås følgende: Mikrobiologiske teknikker: sterilteknik, celledyrkning, spillevandsanalyse og bakterier i levnedsmiddelfremstilling. DNA teknologi: Gen kloning samt isolering og analyse af DNA. Regulering af gen ekspression.