Type: | basiskursus, kursus på levnedsmiddeluddannelsen Sprog: dansk |
|
Tidligere kursus: 24771, 24772
|
Pointspærring: C2471/24771/c2472/24772/24101/24001
|
|
Faglige forudsætninger: 91924
|
|
Vejledende placering: 3. semester.
|
Undervisningsform: Forelæsning, opgaveregning og øvelser
|
Evalueringsform Skriftlig eksamen. Hjælpemidler ikke tilladt. Godkendelse af rapport for øvelserne
|
Karakter: 13-skala
|
|
Bemærkninger: Fra efterår 2000 er kursets teoretiske del udvidet til 7,5 point og den eksperimentelle del indskrænket til 2,5 point.
|
|
|
Institut: Institut for Mikrobiologi
|
Studieudvalg: LMU
|
Kursusmål: At give de studerende en grundlæggende viden om mikroorganismer og deres molekylære biologi, samt et sådant kendskab til mikrobiologiens arbejdsmetoder og resultater, at de studerende efter endt kursus kan følge en faglig diskussion og på egen hånd læse mikrobiologisk faglitteratur. I kursets eksperimentelle del indlæres de grundlæggende principper for eksperimentelt arbejde med biologiske materialer (mikroorganismer og biomolekyler). Idet der fokuseres på både miljørelaterede emner og industrielt relevante problemstillinger, skal kurset på virkelighedsnær måde støtte og levendegøre det teoretiske stof i forelæsningerne.
|
Kursusindhold: Der gives en introduktion til celle biologi, herunder til makromolekylære processer som DNA replikation, transkription og translation. Mikrobiologiens grundbegreber, de taxonomiske principper, gennemgang af nogle af de vigtigste prokaryotiske grupper. Detektion af mikroorganismer med moderne molekylærbiologiske metoder. Sterilisation og desinfektion. Mikroorganismers vækst, cellecyklus og energimetabolismer. Bakteriegenetik, fremstilling og isolering af mutanter. Livscyklus af vira. Mikrobiel økologi. I den eksperimentelle del gennemgås følgende: Mikrobiologiske teknikker: sterilteknik, celledyrkning, spillevandsanalyse og bakterier i levnedsmiddelfremstilling. DNA teknologi: Gen kloning samt isolering og analyse af DNA. Regulering af gen ekspression.
|