DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 2000/2001 
 
85100 Ingeniør, teknologi og samfund
Engelsk titel: Engineering, technology and society
Sprog: dansk Point: 5
Type: basiskursus, udbydes under åben uddannelse
Sprog: dansk

Vejledende placering: Først i studiet.
Undervisningsform: Forelæsninger, gruppearbejde og projektarbejde.
Evalueringsform Godkendelse af rapport
Karakter: 13-skala
Bemærkninger: I efteråret 2000 indgår kurset i Teknisk-Fysik fagpakken (1. semester), Miljøfagpakken (3. semester).
3. semester studerende på M-fagpakken følger ligeledes den første halvdel af kurset.I foråret 2001 indgår kurset i Informatikfagpakken (4. semester).
Kontaktperson: Niels Møller, bygn. 303, tlf. 4525 6030, email nm@ipl.dtu.dk, http://www.its.dtu.dk/ansat/nm/nm_e.htm

Kursets netadresse: http://www.its.dtu.dk/under/beskr/85111_d.htm
Institut: Institut for Teknologi og Samfund
Studieudvalg: KSU
Kursusmål: Formålet med kurset er at give de studerende en forståelse af den teknologiske udvikling. Kurset skal give en indsigt i samspillet mellem teknologisk og samfundsmæssig udvikling samt en indsigt i ingeniørarbejdet.
Kurset skal åbne de studerendes øjne for, at ingeniørarbejdet er komplekst og udfordrende og under stadig udvikling - både med hensyn til tekniske og naturvidenskabelige problemstillinger og med hensyn til samfundsmæssige og sociale problemstillinger. Det er en pointe, at ingeniørarbejde i sin kerne rummer særlige kombinationer af kompetencer: teoretiske og praktiske, analytiske og kreative, tekniske og sociale. Ingeniøren skal være i stand til at tolke og løse komplekse problemer. Han eller hun skal også have sociale kompetencer, for eksempel evner til samarbejde, ledelse og formidling. Kurset skal bidrage til at uddanne den nye ingeniør: udvikle handleevne, kompetence og ansvarlighed til at deltage i ledelsen af teknisk udvikling og forskning i et bæredygtigt perspektiv.
Kursusindhold: En teoretisk del med forelæsninger, øvelser og seminaraktiviteter, ca 6 uger.
En projektdel med projektarbejde med vægt på studerendes egne aktiviteter under vejledning, ca. 6 uger.

I teoridelen får de studerende et teoretisk fundament og et analytisk begrebsapparat som efterfølgende kan anvendes på aktuelle problemstillinger fra ingeniørernes arbejdsmark. Teorien formidles konkret i forhold til aktuelle og historiske eksempler på teknologisk udvikling. Der behandles følgende temaer: Ingeniørarbejde og -kvalifikationer, ingeniørarbejdets organisering, teknologisk udvikling og institutioner samt teknologi og samfund.
Projektarbejdet skal belyse forskellige aspekter af ingeniørarbejde og teknologisk udvikling. De studerende arbejder i mindre grupper (3-4 studerende) i et forløb på 5-6 uger. Der lægges vægt på at udvikle og evaluere de studerendes evne til formidling.