DTU
Uddannelse
Forrige side | Gældende version Arkiv 2000/2001 
 
85301 Teknologianalyse og -design
Engelsk titel: Technology Analysis and -Design
Sprog: dansk Point: 5
Type: basiskursus, udbydes under åben uddannelse
Sprog: dansk

Tidligere kursus: C8887
Pointspærring: C8887
Faglige forudsætninger: 85211 Teknologiopfattelser, C8610 Teknologi- og arbejdsforhold eller 85211 Organisation og arbejdsmarked eller 85331 Teknologi og økonomi
Vejledende placering: Sidst i studiet.
Undervisningsform: Veksling mellem forelæsninger og diskussion
Evalueringsform Rapportaflevering samt mundtlig fremlæggelse
Karakter: 13-skala
Antal studerende: max. 40

Bemærkninger: Deltagelse i kurset indebærer læsning af udenlandsk litteratur (hovedsagelig engelsk) af væsentligt omfang.
Kontaktperson: Christian Clausen, bygn. 307, tlf. 4525 6069, email cc@ipl.dtu.dk, http://www.its.dtu.dk/ansat/cc/cc_e.htm

Kursets netadresse: http://www.its.dtu.dk/under/beskr/85301_d.htm
Institut: Institut for Teknologi og Samfund
Studieudvalg: MESU
Kursusmål: At give de studerende forståelse af teorier og metoder til analysere,vurdere og tilrettelægge teknologiske udviklingsforløb. At formidle viden om strategier og metoder til at forene tekniske, vidensmæssige og sociale elementer til et fungerende teknologisk system. At sætte de studerende i stand til at vurdere anvendeligheden af forskellige analyseredskaber i ledelsesprocesser, teknologivurdering og ingeniørmæssige designprocesser.
Kursusindhold: I kurset behandless:
1) Muligheder for formning og tilrettelæggelse af teknologisk udvikling, under dominerende teknologiske regimer samt teknologiske udviklingsbaner.
2) Muligheder for formning og tilrettelæggelse af teknologisk udvikling i samspillet mellem forskernes visioner, arbejdet i laboratoriet, produktmodningen, markedsføringen og indførelse af teknologi.
3) Metoder til at identificere relevante aktører og interesser samt de dynamiske processer i teknologisk forandring (fortolkningsmæssig fleksibilitet).
4) Metoder til tilrettelæggelse af teknologiske formningsprocesser gennem vidensprocesser, forhandlinger mellem aktører og afklaring af kontroverser (stabilisering, lukning, 'alignment').
5) Etablering af arenaer, mellem virksomheder, institutioner, stat og den bredere offentlighed, hvor teknologien kan analyseres, forhandles og formes.
6) Anvendelse af de forskellige metoder i ledelsesprocesser, teknologivurdering samt ingeniørmæssige designprocesser.